Somnul insuficient, risc pentru infecții. Adrian Marinescu: Sistemul imunitar este dezechilibrat. Un tânăr reacționează ca o persoană de 70-80 de ani

somnul insuficient - FOTO: Freepik@ ArtPhoto_studio
Somnul insuficient poate duce la infecții grave. Chiar și un organism tânăr poate fi grav afectat.

Somnul insuficient afectează întregul organism. Un somn bun te poate face mai puțin vulnerabil la infecții, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii au descoperit că dormitul mai puțin de șase ore sau mai mult de nouă ore în fiecare noapte a fost legat de un risc mai mare de a contracta o infecție.

Oamenii de știință de la Universitatea din Bergen au recrutat studenți la medicină care lucrează în cabinete medicale pentru a înmâna pacienților chestionare scurte, în care îi întrebau despre calitatea somnului și despre infecțiile recente.

Aceștia au descoperit că pacienții care au declarat că dorm prea puțin sau prea mult au fost mai predispuși să raporteze și o infecție recentă, iar pacienții care au avut probleme cronice de somn au fost mai predispuși să declare că au avut nevoie de antibiotice.

”Majoritatea studiilor observaționale anterioare au analizat asocierea dintre somn și infecții într-un eșantion din populația generală. Am dorit să evaluăm această asociere în rândul pacienților din asistența medicală primară, unde știm că prevalența problemelor de somn este mult mai mare decât în rândul populației în general”, a declarat Dr. Ingeborg Forthun, autorul corespondent al studiului publicat în Frontiers in Psychiatry, notează Neuroscience News.

Vezi și: Sporotricoza, boala gravă răspândită de pisici. Afectează pielea, ochii, plămânii sau oasele

Studierea somnului în cabinetul medicului

Există deja dovezi că problemele de somn cresc riscul de infectare: într-un studiu anterior, persoanele infectate în mod deliberat cu rinovirus au fost mai puțin susceptibile de a răci dacă au raportat un somn sănătos.

”În afară de cele 8 ore, contează și cum le dormi. Este de discutat dacă dormi 6 ore și le dormi bine, e una, dar pot să stau în pat 8 ore și să nu dorm. Crește riscul dacă pentru o perioadă lungă de timp avem un somn neodihnitor. Vorbim și de bolile cardiovasculare și neurologice. Mi se pare important de explicat că în momentul în care lipsește somnul sau nu este de calitate, în timp, sistemul imunitar ajunge să fie dezechilibrat. 

În momentul în care am perturbat sistemul imunitar, lucrurile sunt simple. Capacitatea de răspuns din partea organismului scade și atunci la o infecție simplă precum viroză sau gripă, răspunsul pe care îl voi avea este ca al unui om care are 70-80 de ani. Poate fi un tânăr care să răspundă incorect în momentul în care are o astfel de infecție.

Insomnia este o afecțiune medicală. De multe ori este cronică și necesită o rezolvare clară. Sunt mulți factori care duc la stres și mă întreb cine are soluții pentru stres că aș vrea să știu și eu. Stresul este, pentru omul modern, un lucru pe care îl are întotdeauna lângă el”, a precizat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, la Digi 24.

Vezi și: Muzica, tratament pentru creier. Poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. Ce melodii ar trebui să ascultăm

Tulburările de somn, efect asupra sănătății

Tulburările de somn sunt frecvente și tratabile, iar dacă se poate confirma o legătură cu infecția și un mecanism, ar putea fi posibilă reducerea utilizării antibioticelor și protejarea oamenilor împotriva infecțiilor înainte ca acestea să apară. Dar studiile experimentale nu pot reproduce circumstanțele din viața reală.

Forthun și colegii săi au dat studenților la medicină un chestionar și le-au cerut să îl împartă pacienților din sălile de așteptare ale cabinetelor de medicină generală în care lucrau studenții. Au fost colectate 1.848 de chestionare în toată Norvegia.

Sondajele le-au cerut oamenilor să descrie calitatea somnului - cât timp dorm de obicei, cât de bine simt că dorm și când preferă să doarmă - precum și dacă au avut infecții sau dacă au folosit antibiotice în ultimele trei luni. Sondajul conținea, de asemenea, o scală care identifica cazurile de tulburare de insomnie cronică.

Vezi și: 8 băuturi cu efecte laxative. Plăcute și disponibile la orice oră, au și rol hidratant

Riscul de infecție a crescut cu un sfert sau mai mult

Oamenii de știință au descoperit că pacienții care au declarat că dorm mai puțin de șase ore pe noapte au avut cu 27% mai multe șanse să raporteze o infecție, în timp ce pacienții care dorm mai mult de nouă ore au avut cu 44% mai multe șanse să raporteze una. Mai puțin de șase ore de somn, sau insomnia cronică, a crescut, de asemenea, riscul de a avea nevoie de un antibiotic pentru a depăși o infecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel