Printr-un gest care durează doar...
Un somn insuficient crește riscul de a avea mai multă grăsime nesănătoasă în zona burții, arată un nou studiu, potrivit WebMD.
Cercetătorii de la Clinica Mayo au studiat 12 persoane sănătoase, non-obeze, pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a controla cât de mult dorm, dar și pentru a le monitoriza de aproape cât au mâncat și câtă energie au consumat pe perioada studiului.
Concluzia studiului a fost că persoanele din grupul restricționat au avut o creștere de până la 9% a grăsimii de pe burtă și o creștere de 11% a grăsimii viscerale abdominale.
Acest tip de grăsime viscerală se acumulează în profunzimea abdomenului, în jurul organelor interne, și a fost asociată anterior cu un risc crescut de boli cardiace și alte afecțiuni precum boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral lu diabetul de tip 2.
”Descoperirile noastre arată că somnul scurtat, chiar și la subiecții tineri (n.r. 19-39 de ani este vârsta subiecților din acest studiu), sănătoși și relativ slabi, este asociat cu o creștere a aportului caloric, o creștere foarte mică a greutății și o creștere semnificativă a acumulării de grăsime în interiorul burții”, spune cardiologul Virend Somers de la Clinica Mayo din Minnesota.
Autorii studiului spun că somnul insuficient a fost legat în mod repetat de obezitate, dar studiul lor este primul care leagă lipsa somnului de distribuția grăsimii corporale.
În mod normal, grăsimea se depune chiar sub piele, spune Somers, dar lipsa somnului pare să o redirecționeze în poziția mai adâncă și mai periculoasă din jurul organelor.
Recuperarea somnului în perioada de după realizarea studiului nu a inversat acumularea de grăsime viscerală, au constatat cercetătorii, deși aportul caloric și greutatea participanților la studiu au scăzut.
De asemenea, constatările, publicate în Journal of the American College of Cardiology, sunt deosebit de importante, potrivit cercetătorilor, mai ales în contextul în care mai mult de o treime dintre adulții din SUA nu dorm suficient.
Printre lucrurile care perturbă somnul se numără munca în schimburi și utilizarea dispozitivelor inteligente și a rețelelor sociale în timpul orelor tradiționale de somn, scriu autorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...