Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

Somnul insuficient, consecinte pe termen lung. FOTO Pexels @ Acharaporn Kamor
Somnul insuficient, cu efecte pe termen lung asupra sănătății. 

Un somn insuficient crește riscul de a avea mai multă grăsime nesănătoasă în zona burții, arată un nou studiu, potrivit WebMD.

Cercetătorii de la Clinica Mayo au studiat 12 persoane sănătoase, non-obeze, pe o perioadă de trei săptămâni, pentru a controla cât de mult dorm, dar și pentru a le monitoriza de aproape cât au mâncat și câtă energie au consumat pe perioada studiului.

Concluzia studiului a fost că persoanele din grupul restricționat au avut o creștere de până la 9% a grăsimii de pe burtă și o creștere de 11% a grăsimii viscerale abdominale.

Acest tip de grăsime viscerală se acumulează în profunzimea abdomenului, în jurul organelor interne, și a fost asociată anterior cu un risc crescut de boli cardiace și alte afecțiuni precum boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral lu diabetul de tip 2.

”Descoperirile noastre arată că somnul scurtat, chiar și la subiecții tineri (n.r. 19-39 de ani este vârsta subiecților din acest studiu), sănătoși și relativ slabi, este asociat cu o creștere a aportului caloric, o creștere foarte mică a greutății și o creștere semnificativă a acumulării de grăsime în interiorul burții”, spune cardiologul Virend Somers de la Clinica Mayo din Minnesota.

Efecte pe termen lung

Autorii studiului spun că somnul insuficient a fost legat în mod repetat de obezitate, dar studiul lor este primul care leagă lipsa somnului de distribuția grăsimii corporale.

În mod normal, grăsimea se depune chiar sub piele, spune Somers, dar lipsa somnului pare să o redirecționeze în poziția mai adâncă și mai periculoasă din jurul organelor.

Recuperarea somnului în perioada de după realizarea studiului nu a inversat acumularea de grăsime viscerală, au constatat cercetătorii, deși aportul caloric și greutatea participanților la studiu au scăzut.

De asemenea, constatările, publicate în Journal of the American College of Cardiology, sunt deosebit de importante, potrivit cercetătorilor, mai ales în contextul în care mai mult  de o treime dintre adulții din SUA nu dorm suficient.

Printre lucrurile care perturbă somnul se numără munca în schimburi și utilizarea dispozitivelor inteligente și a rețelelor sociale în timpul orelor tradiționale de somn, scriu autorii.

Vezi și: Obezitatea te prostește: Stratul mai mare de grăsime, factor de risc pentru reducerea capacității de gândire și memorie. STUDIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural
Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel