Sistemul imunitar, rolul neștiut în combaterea depresiei

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în bolile autoimune
Sistemul nostru imunitar s-ar putea să aibă un rol și în sănătatea noastră mintală, nu doar cea fizică, după ultima descoperire a cercetătorilor. 

Un răspuns autoimun inflamator în cadrul sistemului nervos central, similar cu cel legat de boli neurodegenerative (cum ar fi scleroza multiplă), a fost găsit și în lichidul spinal al persoanelor sănătoase, potrivit unui nou studiu condus de Yale. Studiul compară celulele sistemului imunitar din lichidul spinal al pacienților cu scleroză multiplă (SM) și al subiecților sănătoși. Cercetarea, publicată pe 18 septembrie în revista Science Immunology, sugerează că aceste celule imune pot juca un alt rol decât protejarea împotriva invadatorilor microbieni - protejarea sănătății noastre mentale.
Rezultatele susțin o teorie emergentă conform căreia interferonii gamma, un tip de celulă imună care ajută la inducerea și modularea unei varietăți de răspunsuri ale sistemului imunitar, pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea depresiei la persoanele sănătoase.
„Am fost surprinși că lichidul spinal normal ar fi atât de interesant”, a declarat David Hafler, profesor de neurologie și Lois Stiles Edgerly, profesor de imunobiologie și autor principal al studiului.
Cercetările anterioare au arătat că blocarea interferonilor gamma și a celulelor T pe care le ajută la producere pot provoca simptome asemănătoare depresiei la șoareci. Hafler observă că depresia este, de asemenea, un efect secundar comun la pacienții cu scleroză multiplă tratați cu un tip diferit de interferon.

Folosind o nouă tehnologie puternică, ce permite o examinare detaliată a celulelor individuale, cercetătorii arată că, deși caracteristicile celulelor T din lichidul coloanei vertebrale ale persoanelor sănătoase împărtășesc asemănări cu cele ale pacienților cu scleroză multiplă, le lipsește capacitatea de a se replica și de a provoca inflamația dăunătoare. răspuns observat în bolile autoimune, cum ar fi SM.
În esență, sistemul imunitar din creierul tuturor oamenilor este pregătit să producă un răspuns al sistemului imunitar inflamator și poate avea o altă funcție decât apărarea împotriva agenților patogeni, a spus Hafler.
„Aceste celule T au un alt scop și speculăm că acestea ne pot ajuta să ne păstrăm sănătatea mintală”, a spus el.
Hafler a spus că laboratorul și colegii săi de la Yale intenționează să exploreze modul în care răspunsurile sistemului imunitar din sistemul nervos central ar putea afecta tulburările psihiatrice, cum ar fi depresia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel