Sindromul plămânului alb: ce nu a spus nimeni. Adrian Marinescu explică: Nu este un virus, ci este o bacterie atipică. Boala nu este una necunoscută

sindromul plamanului alb - FOTO: Freepik@Stellar
EXCLUSIV
Sindromul plămânului alb ridică mari probleme la nivel mondial. De ce China este principala sursa de boli noi. Dr. Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă. 

Boala plămânului alb cauzată de Mycoplasma pneumoniae. Aceasta este o bacterie mică, fără perete celular, care poate cauza infecții respiratorii la oameni. Este cunoscută pentru a produce pneumonia atipică, adică o formă de pneumonie care poate avea simptome mai ușoare și se manifestă adesea sub forma unui sindrom respirator mai general.

Cum apar astfel de boli necunoscute. "Există dintotdeauna"

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL despre boala plămânului alb. Medicul trage un semnal de alarmă cu privire la simptomatologia bolii. 

”Discutăm despre Mycoplasma pneumoniae care nu este un virus, ci este o bacterie, numită bacterie atipică și pe care noi o avem dintotdeauna. Evoluția nefavorabilă către plămânul alb ține de faptul că simptomatologia persistă destul de mult și este trenantă. Pacientul duce boala pe picioare și în momentul în care se pune diagnosticul și nu ia tratamentul corespunzător, există riscul de a evolua către o formă severă care presupune insuficiență respiratorie și complicații majore, în primul rând la nivel pulmonar. 

Vezi și: Medicii din China au găsit vinovatul pneumoniei cu "plămâni albi": Mycoplasma pneumoniae și rezistența la antibiotice. "Tratamentele ar putea deveni ineficiente"

De multe ori are simptomatologia unei răceli, dar nu își poate da seama de mai mult de atât și de faptul că poate să fie o aprindere pulmonară cu pneumonie. Pneumonia în sine e o complicație care pleacă de la infecția virală sau bacteriană. În cazul acesta vorbim de o bacterie atipică Mycoplasma pneumoniae”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Plămâni - FOTO: Freepik@mdmoinulhasan786

Cât de gravă este situația, de fapt. Reprezintă o amenințare și pentru noi? Persoanele la risc, monitorizare prudentă

Mycoplasma pneumoniae poate infecta tractul respirator superior și inferior. De obicei, produce o formă mai ușoară de pneumonie, dar poate provoca și alte afecțiuni respiratorii, precum bronșita și traheita.

Simptomele infecției cu Mycoplasma pneumoniae pot include tuse, febră, dureri în gât, dureri musculare și oboseală. Este important de menționat că aceste simptome pot fi similare cu cele ale altor infecții respiratorii.

”Nu înseamnă că o să mergem cu o presiune mare la camera de gardă, unde oricum avem infecții respiratorii. Trebuie ca mai ales persoanele cu factori de risc, cu o anumită vârstă, copii mici sau cei cu boli cronice să ia legătura cu medicul de familie pentru orientare.

Dacă au o problemă, simptomatologia nu se rezolvă, persistă și au o stare generală modificată sau proastă și au dificultăți de respirație, atunci trebuie să ajungă la medicul specialist. De multe ori, acest lucru înseamnă camera de gardă de la spitalul cel mai apropiat.

Boala nu este una necunoscută. Chinezii au spus că nu este vorba numai despre Mycoplasma pneumoniae. Ei au văzut că în ultimul timp se confruntă cu mai multe pneumonii și au văzut că sunt în contextul infecțiilor respiratorii.

Au descoperit și Mycoplasma pneumoniae și au văzut că sunt mai multe cazuri decât aveau înainte. Sau poate au căutat cu mai mare atenție. E clar că au sezoane complicate cu infecții respiratorii, care sunt în număr mare”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș.

Vezi și: Sindromul plămânului alb: întrebări și răspunsuri. La ce să fii atent când tușești. "Nu este o surpriză. Sunt virusuri care coboară adânc în piept"

Mycoplasma pneumoniae, subdiagnosticată în România

”În România nu e în niciun caz o creștere pentru această infecție cu Mycoplasma pneumoniae. Se pune problema doar de a o monitoriza și a o urmări. Întotdeauna am avut astfel de cazuri, dar sunt cazuri rare și este o subdiagnosticare. Nu ajungi să identifici agentul etiologic, în cazul de față Mycoplasma. 

Nu se pune problema să izbucnească o nouă pandemie. Nu cred nici măcar ca va fi o situație de epidemie punctuală. Sunt doar cazurile pe care trebuie să le luăm în calcul. Pot să înțeleg chinezii și indienii că având o densitate populațională foarte mare trebuie să fie atenți la aceste aspecte”, a mai subliniat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel