Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor

sfaturi pentru un somn odihnitor. FOTO Pexels @ Ivan Oboleninov
O carte relaxantă, într-un mediu confortabil, una dintre cele mai la îndemână soluții pentru un somn odihnitor.

După o zi agitată, este firesc să ne dorim cu toții să avem un somn liniștit, dar mai ales odihnitor, iar pentru asta este nevoie de o rutină, care o dată învățată ne poate îmbunătăți starea de bine și calitatea vieții de zi cu zi. 

Pe contul său de Facebook, medicul Vasi Rădulescu a venit cu câteva sfaturi pe care fiecare dintre noi le poate pune în aplicare, cu puțin ”exercițiu”, însă cu rezultate foarte bune. 

Somnul insuficient, consecințe pe termen lung asupra siluetei

”1. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

2. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

3. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile; o poți crește, dar lasă cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara evită să consumi alcool și prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

6. Să fie liniște. Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

7. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

8. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Vei umple vezica și te vei trezi să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat.

9. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

10. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

11. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală. Ea reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

12. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

13. Grijă la umiditatea aerului. Este recomandat să fie la 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația.

14. Poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe, cum ar fi uleiul de lavandă”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe contul său de socializate.

Vezi și: 4 băuturi pentru un somn odihnitor. Laptele este printre ele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel