Sfaturi pentru lista de cumpărături de Paște. Nutriționist: CALITATE, nu cantitate

sfaturi pentru lista de cumparaturi de paste. FOTO Pexels @ Askar Abayev
”Cantitate, nu calitate”, acesta este îndemnul nutriționistului Cristian Mărgărit pentru sărbătorile pascale. 

Se intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Paște, iar fiecare își dorește să pună ce are mai bun pe masă, de la produsele tradiționale, adică nelipsita friptură de miel cu drob, până la cozonaci, pască și ouă înroșite sau încondeiate, pentru cei mai talentați. 

Însă trebuie ținut cont de faptul că sărbătorile pascale nu sunt doar despre mâncare, ci mai ales de o stare de bine, de petrecerea unui timp de calitate alături de cei dragi, de familie și de prieteni. 

”Tot timpul spun că faci atât cât poți și cât vrei. Fiecare își alege ce face, noi oricum vom avea treabă după Sărbători, din plin, adică oamenii care se îngrașă în perioada aceasta ne vor da de lucru, dar, într-adevăr, masa de Paște poate fi abordată și inteligent”, a afirmat nutriționistul Cristian Mărgărit, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1. 

Cu lista de cumpărături

Nutriționistul consideră că primul pas este acela de a întocmi o listă e cumpărături, să nu mergi în magazinele alimentare înfometat. 

La capitolul ”Nu”-urilor de pe lista de cumpărături, nutriționistul le-a specificat pe următoarele:

- dulciurile industriale;

- sucurile cu zahăr;

- alcoolul de proastă calitate, poșircă.

”Măcar dacă tot sunt sărbători și mănânci o friptură bună, o salată bună, să ai și un vin bun. Calitate, nu cantitate. Sigur, toată lumea vrea să mănânce din preparatele tradiționale, chiar dacă au multe calorii, dar dacă eliminăm celelalte alimente, care ne-ar încărca din punct de vedere caloric, eu spun că suntem în regulă”, a explicat nutriționistul.

 Cât privește carnea de miel, care este piesa de rezistență a mesei de Paște, Cristian Mărgărit a subliniat motivele pentru care este greu de acceptat în meniu de unii dintre români. 

”Carnea de miel are mult colagen, multă grăsime, într-adevăr este foarte greu de digerat, trebuie mâncată în cantități mici, mestecată bine. Mielul, comparativ cu porcul, are alt timp de grăsime și de colagen, fiind un animal foarte mic, având mult acid uric. Cei cu probleme, atenție că acidul uric este legat și de rezistența la insulină, deci de incidența diabetului, atenție la cantitate. De aici merg și către ficat - din drobul de miel, care este extraordinar, foarte multe vitamine din gama B-urilor, fosfolipide, dar foarte greu”, a mai spus nutriționistul. 

La capitolul ”Da”-uri, ”friptura de miel trebuie să fie pe listă, ouăle, atenție la numărul de ouă. Sunt studii care spun, în ultimii ani, că nu există limită la numărul de ouă pe care le poți mânca, dar nu trebuie făcut exces. Cozonacul trebuie să fie prezent, la fel și pasca”, a mai spus nutriționistul, subliniind că aceasta trebuie consumată separat de o friptură mai serioasă.

”Este foarte densă caloric, are și brânză, și carbohidrați și trebuie mâncată separat. Și cum toate aceste produse sunt foarte sărate, este necesar să consumăm cât mai multă apă pentru a le elimina. 

Dintre frunze, mergem către rucola, care ajută la eliminarea retenției de apă, către țelina și tulpina de țelină, care și ea ajută la eliminarea retenției de apă. Încercăm să eliminăm alimentele acestea foarte grele cu salate din frunze. Dintre fructe, rămâne ananasul, care ajută digestia”, a mai spus Cristian Mărgărit. 

Alimente de bază, pe lista celor 5 de NU din alimentație. Nutriționist: Ușor de ținut minte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel