Semnul de pe picioare care indică două boli grave. La ce să fii atent

edemul - FOTO: Freepik@kittima05
Acest semn de pe picioare poate fi semnul a două boli mortale.

Acest simptom ar putea fi ușor trecut cu vederea ca o reacție la vremea mai caldă. În lunile de vară, temperaturile în creștere pot aduce unele modificări în organism. Transpirația și senzația de sete mai accentuată decât de obicei sunt ambele efecte secundare ale expunerii la vreme caldă.

Unele persoane ar putea observa că gleznele lor devin mai umflate decât de obicei.

Edemul, semn al unor afecțiuni mortale

Aceasta este cunoscută medical ca edem și poate apărea atunci când căldura din mediul înconjurător face ca vasele de sânge să se dilate natural.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi și un semn de avertisment al două boli mortale. Conform organismelor de sănătate, edemul ar putea fi, de asemenea, un simptom al bolii hepatice grase sau al insuficienței cardiace.

Semnele edemului includ:

- Glezne sau picioare umflate 

- Piele lucioasă sau întinsă

- Schimbări în culoarea pielii, disconfort, rigiditate și gropi când apăsați pe piele.

Vezi și: Boala pe care ai putea să o ai dacă te simți balonat. Alte semne la care să fii atent mai ales după ce ai mâncat

Boala ficatului gras, ce este

După cum sugerează și numele, boala ficatului gras este cauzată de un exces de grăsime în ficat. Este o afecțiune separată de boala ficatului alcoolic - care este cauzată de ani de consum excesiv de alcool - deși simptomele pot să se suprapună.

În stadiile incipiente ale bolii hepatice grase, adesea nu prezintă simptome, ceea ce înseamnă că poate trece neobservată timp de ani. Acest lucru este periculos deoarece poate progresa către ciroză, stadiul final și cel mai grav al bolii, care poate duce la insuficiență hepatică și chiar moarte.

Un simptom al cirozei este umflarea în picioare și glezne, precum și în picioare și abdomen.

"Dacă se dezvoltă ciroza (cel mai avansat stadiu), puteți avea simptome mai severe, cum ar fi îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter), pielea mâncărime și umflarea în picioare, glezne, picioare sau burtă (edem)", arată NHS.

Acest lucru apare din cauza faptului că leziunile hepatice pot pune presiune pe vena portal - care transportă sânge din tractul gastrointestinal, vezica biliară, pancreasul și splina în ficat - rezultând acumularea de lichid în anumite zone.

Vezi și: Chimioterapia, impact masiv asupra femeilor. Terapia care le ajută să treacă mai ușor peste tratamentul oncologic

Alte semne ale bolii hepatice grase includ:

Edemul - FOTO: Freepik@vmulero

Durere surdă sau dureroasă în partea dreaptă superioară a abdomenului (peste partea inferioară dreaptă a coastelor)

- Oboseală extremă

- Pierdere în greutate inexplicabilă

- Slăbiciune.

Vezi și: Ce nu știai despre intervențiile estetice în exces. Vâlcu: Poți lua un nou buletin. Prof. dr. Ioan Lascăr: Evident. Sunt detalii anatomice care pot fi modificate

Insuficiența cardiacă, ce este și cum este asociată cu edemele de pe picioare

Insuficiența cardiacă este un tip de boală cardiovasculară care apare atunci când inima nu poate pompa sânge în jurul corpului, de obicei, pentru că devine prea rigidă sau slabă.

Atunci când ne gândim la problemele de inimă, mulți dintre noi ne-am gândi la simptome care afectează pieptul, cum ar fi durerile în piept și dificultatea în respirație.

Dar, conform The Mayo Clinic, picioarele umflate, picioarele și gleznele ar putea indica insuficiența cardiacă.

"Insuficiența cardiacă congestivă determină una sau ambele camere inferioare ale inimii să nu pompeze bine sângele. Ca rezultat, sângele poate stoca în picioare, glezne și picioare, cauzând edem", arată Mayo Clinic.

Și NHS enumără edemul la nivelul gleznelor și picioarelor ca unul dintre semnele "cele mai comune" ale insuficienței cardiace.

"S-ar putea să fie mai bine dimineața și să se agraveze mai târziu în zi", notează NHS.

Alte semne comune ale insuficienței cardiace includ:

- Respirație scurtă - aceasta poate apărea după activitate sau în repaus; poate fi mai rău când ești întins, și s-ar putea să te trezești noaptea simțind nevoia să-ți recuperezi respirația

Oboseală - ai putea simți că ești obosit tot timpul și să găsești extenuantă activitatea fizică

- Senzație de amețeală și leșin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel