Șase asistente ale aceluiași spital au fost diagnosticate cu tumori cerebrale

tumori cerebrale - FOTO: Freepik@vecstock
Șase asistente ale aceluiași spital au fost diagnosticate cu tumori cerebrale. Toate cazurile au un numitor comun. Asistentele au lucrat pe aceeași secție.

Un val de îngrijorare a cuprins Spitalul Newton-Wellesley din Massachusetts, parte a rețelei Mass General Brigham afiliată Universității Harvard, după ce cel puțin șase angajați, majoritatea asistente medicale, au fost diagnosticați cu tumori cerebrale. Cazurile au apărut în decurs de câțiva ani și au un element comun: toți cei afectați au lucrat, pentru perioade diferite, pe același etaj – secția de maternitate a spitalului.

Investigații în desfășurare, dar fără concluzii clare

Reprezentanții spitalului au anunțat că investigațiile conduse de Departamentul de Sănătate Ocupațională (OHS) nu au identificat până acum niciun factor de risc de mediu care ar putea fi asociat cu apariția tumorilor.

Au fost realizate analize privind calitatea aerului, apei, posibile surse de radiații, substanțe chimice sau expuneri farmaceutice – fără a se descoperi nereguli.

"Până în prezent, OHS a identificat șase angajați care au lucrat pe etajul cinci și care au raportat tumori cerebrale benigne. Ancheta este în desfășurare, dar nu avem dovezi că aceste afecțiuni au fost cauzate de mediul de lucru", a declarat Ellen Moloney, președinte și director de operațiuni al spitalului, potrivit Daily Mail.

Sindicatul asistenților critică lipsa de transparență

Asociația Asistenților Medicali din Massachusetts (MNA) a criticat spitalul pentru testările considerate "necuprinzătoare" și a anunțat că desfășoară o anchetă proprie. Reprezentanții MNA susțin că datele colectate de ei indică posibil un număr mai mare de cazuri – până la zece angajați care ar fi dezvoltat tumori cerebrale, fie benigne, fie canceroase.

"Așteptăm să finalizăm ancheta și vom comunica rezultatele publicului și spitalului în una-două săptămâni", a precizat MNA într-o declarație pentru Boston Herald.

Ipoteze: contaminanți sau clădiri vechi

În trecut, apariția unor grupuri de cazuri similare – așa-numitele clustere – a fost asociată cu contaminanți din apă sau expuneri în clădiri vechi, care pot genera inflamații și mutații ADN ce favorizează dezvoltarea tumorilor. Deocamdată, investigațiile nu au confirmat o cauză specifică în cazul spitalului Newton-Wellesley, dar angajații cer transparență totală și măsuri clare de siguranță.

În lipsa unor concluzii definitive, suspiciunile și temerile persistă în rândul personalului medical. Deși conducerea spitalului asigură că sănătatea angajaților rămâne o prioritate, tensiunea este tot mai vizibilă. Rezultatele investigației independente realizate de sindicatul asistenților medicali ar putea aduce, în curând, mai multă lumină asupra unei situații care a tulburat profund comunitatea spitalicească din Newton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

ADN-ul tău ar putea fi deja în mâinile hackerilor. Avertismentul șocant al cercetătorilor
Robbie Williams a intrat în panică din cauza fanilor. Le-a cerut să nu mai facă selfie cu el

Crossuri externe

pixel