Sărbătorile și consumul intesiv de alcool. Cum să eviți excesele periculoase

Consum de alcool excesiv Foto: Freepik @master1305
Sărbătorile aduc momente speciale, dar pot amplifica riscurile consumului de alcool intens, afectând sănătatea și deciziile oamenilor.

Vezi și: Cum să alegi cel mai sănătos iaurt. Criteriile de bază pentru un iaurt cu adevărat nutritiv

Întâlnirile de sărbători implică adesea consumul de alcool, consumul maxim având loc în preajma Crăciunului și a Anului Nou. Acest lucru poate duce la o tendință cunoscută sub numele de consum intensiv de alcool, despre care experții avertizează că poate prezenta riscuri chiar mai mari decât consumul excesiv de alcool tradițional.

Consumul intensiv de alcool implică consumul a cel puțin de 2 ori cantitatea obișnuită de alcool, 8 sau mai multe băuturi pentru femei și 10 sau mai multe pentru bărbați în aceeași perioadă.

Consumul unor cantități mai mari de alcool duce la o mai mare dezinhibare, ceea ce face ca băutorii de intensitate mare să fie mai predispuși să se angajeze în activități riscante pe care altfel nu le-ar lua în considerare, ceea ce duce la probleme.

Experții avertizează că băutorii de mare intensitate sunt mai predispuși să se angajeze în comportamente riscante și să se angajeze în comportamente riscante.

Grupurile predispuse

Consumul intensiv de alcool este cel mai frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri, în special în rândul celor sub 30 de ani, al studenților și al bărbaților singuri. Adulții mai în vârstă, inclusiv cei de peste 65 de ani, sunt, de asemenea, mai predispuși să adopte acest comportament din cauza schimbărilor din viață, cum ar fi pensionarea, pierderea soțului/soției sau declinul sănătății.

Tendința de a bea mai mult a crescut de la pandemie, un studiu din 2024 arătând o creștere cu 20% a consumului excesiv de alcool și o creștere cu 4% a consumului general de alcool din 2018 până în 2020, cu cea mai mare creștere observată la adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 49,5 ani.

Această creștere a consumului de alcool a continuat ca o modalitate de a face față stresului din viața de zi cu zi, deoarece este asociată cu evenimentele sociale și poate fi o formă de eliberare pentru cei care au băut mai mult în perioadele de izolare.

Foto: Freepik @rawpixel.com

Riscuri pentru sănătate

Consumul intensiv de alcool este mai periculos decât consumul excesiv regulat de alcool din cauza riscului de consecințe grave, cum ar fi leșinurile, dificultatea de a merge, afectarea procesului decizional și comportamente nesigure, cum ar fi conducerea în stare de ebrietate.

De asemenea, aceasta duce la vărsături, mahmureală severă, activitate sexuală nesigură și leziuni. Consumul excesiv de alcool a fost asociat cu probleme grave de sănătate pe termen lung, inclusiv cancer, boli cardiace și hepatice, slăbirea sistemului imunitar, depresie, anxietate și probleme de memorie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Citește și: Toleranța la durere: conexiunea minte-corp. Tehnici care ajută creierul să perceapă durerea altfel

Consumul responsabil

Consumul responsabil de alcool implică luarea unei mese sau a unei gustări pentru a încetini absorbția alcoolului și alternarea băuturilor alcoolice cu cele nealcoolice pentru a rămâne hidratat. Pentru siguranță, organizați o călătorie sobră spre casă cu un șofer desemnat, servicii de rideshare sau transport public.

Deși nu există o cantitate sigură sau sănătoasă de alcool, Jarid Pachter, medic la Stony Brook Medicine, specializat în medicina familiei și a dependenței, recomandă limitarea consumului la patru sau cinci pahare într-o singură ședință și o dată pe lună. În cazul în care consumul de alcool este crucial pentru plăcere, poate indica o nevoie de ajutor cu privire la consumul de alcool.

Dacă sunteți îngrijorați de obiceiurile de consum de alcool proprii sau ale unei persoane dragi, solicitați îndrumare de la o sursă de încredere, cum ar fi un medic primar, un consilier școlar sau un psiholog. Acești profesioniști pot oferi îndrumare și pot pune persoanele în legătură cu servicii de sprijin suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel