Ptoza renală, deplasarea rinichilor. Circa 20% din femei sunt afectate. Cum se manifestă boala

ptoza renala - FOTO: Freepick@ksandrphoto
Ptoza renală este o afecţiune câştigată și constă în deplasarea în direcţia caudală a unui rinichi dezvoltat normal în regiunea lombară superioară.

Ptoza renală este  o afecțiune în care unul sau ambii rinichi scad cu aproximativ 5 centimetri sub poziția corectă în abdomen atunci când o persoană se ridică.

Rinichii sunt un set de organe în formă de fasole responsabile pentru filtrarea deșeurilor din sânge și producerea urinei în organism. Sunt situate în abdomen de o parte și de alta a coloanei vertebrale, chiar sub cușca coastelor.

Ptoza renală – simptome

Majoritatea persoanelor cu ptonefroză renală nu prezintă simptome și nu necesită tratament. Persoanele cu cazuri severe ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală numită nefroptie laparoscopică pentru a fixa rinichiul în locul său potrivit.

Institutul Clinic Fundeni arată care sunt simptomele asociate bolii. Este vorba despre:

durere localizată în partea lombară dreaptă sau stângă - greață sau vărsături durere la efort hipertensiune arterială

Aproximativ 70% din cazurile de ptoza renală afecteaza rinichiul drept, 10% afecteaza doar rinichiul stang, iar 20% afecteaza ambii rinichi, arată Healthline.

Vezi și: Insuficiența cardiacă și călătoriile, sfaturi. Medic: Există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare

Ptoza renală – cauze

Ptoza renală este o afecțiune congenitală, ceea ce înseamnă că te naști cu ea. Ca și alte organe, rinichii sunt relativ mobili. Aceștia pot deplasa câțiva centimetri fără probleme.

Cu toate acestea, în ptoza renală, rinichii coboară mai mult de 5 centimetri atunci când cineva trece de la culcat la poziția verticală. Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru nu este bine înțeles.

Se crede că mișcarea rinichiului este legată de sprijinul insuficient din anumite structuri sau din țesutul conjunctiv din jurul rinichilor. Ptoza renală este mai frecventă la femei, în special la cele mai slabe. Se estimează că poate să afecteze circa 20% dintre femei.

Vezi și: Munca în tura de noapte, risc crescut de cancer. Ce se petrece în organism

Ptoza renală – tratament

Ptoza renală nu este considerată o afecțiune dăunătoare. Tratamentul este recomandat numai persoanelor cu simptome.

În trecut, creșterea în greutate, culcatul frecvent, corsetele abdominale sau bandajele și exercițiile abdominale au fost recomandate pentru a ajuta la tratarea simptomelor. Din păcate, aceste tratamente au arătat un succes redus în gestionarea simptomelor. Ele nu mai sunt recomandate.

În prezent, ptoza renală este tratată cu o procedură chirurgicală cunoscută sub numele de nefropxie laparoscopică. Este important să se ia în considerare cu atenție riscurile înainte de a avea o intervenție chirurgicală. În această procedură, rinichiul plutitor este fixat în poziția corectă.

Nefropexia laparoscopica este un tratament modern minim invaziv. Se face sub anestezie generală. Procedura durează, în general, 45 de minute și necesită o ședere în spital de 2 până la 4 zile.

Un studiu din 2007 a evaluat eficacitatea pe termen scurt și lung a nefropiei laparoscopice. Unii oameni au raportat o scădere semnificativă a durerii și o îmbunătățire generală a calității vieții în urma procedurii. Nu au existat complicații majore în timpul studiului.

În trecut, nefroptia a fost o procedură controversată. A fost adesea ineficientă și a prezentat un risc ridicat de deces.

Versiunea modernă a procedurii este mult mai sigură, deoarece se face laparoscopic. Aceasta înseamnă că procedura se efectuează prin incizii mici cu ajutorul unei camere. Progresele în ceea ce privește diagnosticul și metodologia chirurgicală au făcut, de asemenea, intervenția chirurgicală mult mai eficientă, mai arată Healthline.

Vezi și: Pigmentarea pielii, consecință a expunerii la soare. Medic: Poate trăda îmbătrânirea cutanată și se poate asocia cu alte probleme

Ptoza renală – complicații

Unele persoane cu ptoză renală simptomatica pot experimenta un sindrom numit dietl criză. În criza Dietl, rinichiul plutitor obstrucționează ureterul, tubul îngust care duce de la rinichi la vezică.

Acest lucru poate duce la:

- dureri violente de flanc

- greață

- frisoane

- tahicardie (ritm cardiac rapid)

- producție scăzută de urină

- hematurie (sânge în urină)

- proteinurie (proteine excesive în urină)

- un rinichi mărit, delicat

Criza dietl este de obicei rezolvată prin poziția culcat și aducerea genunchilor în piept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel