Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Este important să înțelegem că alimentele consumate în timpul sărbătorilor pascale sunt adesea bogate în calorii și grăsimi, iar echilibrul este cheia unei alimentații sănătoase. În ciuda tentațiilor gastronomice, este esențial să ne orientăm spre alegeri alimentare echilibrate, care să ofere organismului nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim.
"Pentru a ne bucura cum se cuvine de aceste Sfinte Sărbători, ne vom grăbi să așezăm pe masă cât mai multe și cât mai variate preparate și vom vrea să gustăm, așa cum e de dorit, pe rând din fiecare câte puțin. Nu trebuie ca uitat că aportul energetic la o masă tradițională de Paște poate ajunge până la 4000 – 5000 kcal.
Așadar putem încerca să ne calculăm orientativ măcar care sunt valorile nutritive importante pe care le consumăm la această sărbătoare. Tradiționalele meniuri preparate cu această ocazie vor conține din abundentă carne de miel și ouă.
La protap sau la cuptor, în borș sau în drob, carnea de miel este o prezență delicioasă a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandată, întrucât ea conține o cantitate mare de proteine, vitamine și microelemente.
La fel și despre ouă putem vorbi ca despre niște adevărate complexe energetice naturale care trebuie consumate totuși cu măsură. Din analiza unui ou de mărime medie - 60 g, rezultă 33,4 g albuș și 16,6 g gălbenuș.
După cum se vede, două dintre cele mai consumate alimente din această perioadă furnizează o serie de nutrienți necesari bunei funcționări a organismului, însă trebuie asociate cu multe salate de legume de sezon, preparate în abur sau, cel mai indicat, crude. Apa proaspătă și fructele trebuie consumate între mesele bazate pe carne și ouă pentru a preveni constipația și pentru a ușura digestia și absorbția nutrienților", explică Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Controlul porțiilor joacă un rol crucial în gestionarea greutății și promovarea sănătății generale. Cercetările indică faptul că folosirea farfurii, pahare și ustensile mai mici poate reduce subconștient cantitatea de alimente consumate, prevenind supraalimentarea. Utilizarea unor indicii vizuale, cum ar fi împărțirea farfuriei în secțiuni pentru diferite grupe alimentare sau folosirea mărimii mâinilor ca ghiduri pentru porții, ajută la menținerea unor mese echilibrate.
Alegerea unor porții mai mici sau împărțirea meselor poate reduce riscul porțiilor supradimensionate. Începerea meselor cu apă și mâncatul încet contribuie la recunoașterea semnalelor de sațietate, în timp ce evitarea distracțiilor și mâncarea direct din ambalaje limitează consumul incontrolat.
"Este recomandată evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea. În ceea ce privește alcoolul - consumul acestuia necesită o atenție sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arterială a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale.
Cu toate acestea, de Paște se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme. Vinul este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele), și de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creșterea cantității consumate. Este util să avem o strategie alimentară pentru aceste zile în care mesele sunt interminabile și cantitățile ingerate, greu de controlat.
- Divizarea meniului pe mese distanțate în timp la cel puțin o oră - trebuie dat stomacului un pic de timp să digere ce s-a consumat la masa anterioară înainte de a veni cu o alta "avalanșă" și astfel și riscul indigestiei va fi diminuat;
- Alegerea unor gustări ușoare: bucăți de mușchi de pui sau curcan, brânză nesărată, fructe de mare;
- Atenție la mărimea porției - trebuie să se urmărească aromele și calitatea alimentelor și nu obținerea unui stomac plin;
- Evitarea alimentelor grase și prăjite, precum și a sosurilor grele (chiar și în salate) și preferarea preparatelor pe bază de pui, curcan și pește și a legumelor și fructelor proaspete bogate în fibre (consumate disociat);
- Limitarea alimentelor care favorizează indigestia: suc de portocale sau de roșii, condimentele în exces și, în general, alimentele acide;
- Mestecarea suficientă a alimentelor combate de asemenea tulburările gastrointestinale;
- Apa - trebuie consumată în pauzele dintre feluri, în cantități mici și dese pentru a menține sistemul digestiv activ și pentru a evita deshidratarea (care încetinește metabolismul);
- Evitarea băuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei și chiar după masă, pentru a limita balonarea;
- Alcoolul - consumul acestuia necesită o atenție sporită întrucât acesta creează o serie de probleme: crește presiunea arterială a sângelui, crește cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, crește activitatea sistemului nervos central și favorizează apariția tulburărilor gastro-intestinale. Cu toate acestea, de Sărbători se consumă mari cantități de alcool sub diverse forme.
Vinul roșu este băutura sezonului și trebuie consumat cât mai natural, fără aditivi (pentru a evita migrenele), și de asemenea nu trebuie uitat că beneficiile sale scad cu creșterea cantității consumate. Vodca este alcool pur și care prin metabolizare se transformă în compuși toxici, deci trebuie monitorizată cu atenție cantitatea consumată. Pentru a ține o evidență clară a consumului de alcool trebuie să se evite umplerea continuă a paharului neteminat.
- După masă: o plimbare ușoară de o jumătate de oră ar putea ajuta mult digestia deoarece așezarea în poziția culcat după masă cauzează urcarea acidului din stomac în esofag și, astfel, apariția "arsurilor".
După cum știm cu toții, zilele de sărbători înseamnă mese copioase, consum de alcool, atmosferă în care se fumează și de aceea recuperarea ulterioară este obligatoriu să se facă printr-o dietă ușoară, bogată în fructe, legume proaspete și multă apă, precum și plimbări prelungi în aerul proaspăt al primăverii", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...