Revoluțiile tehnologice și chirurgia robotică, AVÂNT în medicină. Dobra: Transplant renal, FĂRĂ nicio cicatrice!
17 feb 2022, 12:11

Chirurgie       Photo by Anna Shvets from Pexels
EXCLUSIV
Dr. Mihai Dobra, de la Institutul Fundeni, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre progresele majore din chirurgia asistată robotic.

Dr. Mihai Dobra, de la Institutul Fundeni, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, a vorbit la Interviurile DC News și DC Medical despre progresele din chirurgia robotică asistată. El a dat un exemplu de transplant renal realizat, practic, fără operație propriu-zis, adică fără să fie creată acea incizie, tăietură pe suprafața corpului.  

„Chirurgia robotică este de luat în seamă de destul de mulți ani, deja devine confortabilă discuția despre chirurgie laparoscopică robotic asistată.

Spre exemplu în Spania, Alcaraz (localitate în Spania, n.r.) a făcut o grefare renală, transplant renal prin orificiul natural vaginal. Deci fără niciun fel de cicatrice, cu chirurgie robotică asistată”, spune el.

De asemenea, în SUA, acest domeniu este utilizat mult mai intens. „95% din prostatectomiile în Statele Unite ale Americii sunt abordate robotic. Ponderea lor în România este greu de expus, în primul rând că nu avem niște statistici pertinente, e drept, numărul roboților este incomparabil, cel din teritoriile americane, cu ceea ce avem noi. Spre exemplu la o clinică destul de limitantă în care am lucrat în Germania în 2015 existau 4 roboți.”

Totuși, mai spune el, există încă un mic dezavantaj.

„Din păcate, costurile sunt în continuare destul de mari, deși discuțiile despre minimalizarea costurilor în ultimii ani și firme competitive pe piață au adus tehnologii cel puțin similare cu firma care deține un monopolul actualmente”, a mai menționat el.

Află mai multe detalii din materialul vodeo atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?