Prof dr Dafin Mureșanu: Progrese în tratarea AVC; lipsa neurologilor specializați în neurorecuperare

Prof dr Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare
Prof.dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR), a explicat că este necesară o reorganizare a activității de neurorecuperare în sistemul de sănătate din România și că ar trebui înființate compartimente de recuperare în toate secțiile de neurologie unde sunt tratați pacienți cu AVC. Pentru asta, însă, ar trebui să avem suficienți medici neurologi și, mai mult, neurologi cu competențe în neurorecuperare.

Nu e suficient doar să salvăm pacienții cu accident vascular cerebral prin programul de tromboliză, ci trebuie să mergem mai departe și să ne gândim și la recuperarea de care aceștia au nevoie. E bineștiut că un pacient cu AVC care începe timpuriu recuperarea are șanse mai mari ca creierul său să refacă circuitele și funcțiile pierdute în urma unui astfel de eveniment. Pentru asta ar trebui ca toate secțiile de neurologie să aibă și un compartiment de neurorecuperare, unde neurologi cu competențe în acest domeniu, să preia pacienții, a explicat prof.dr. Dafin Mureșanu, la lucrările celei de 14-a Școli Internaționale de Vară de Neurologie, care se desfășoară în aceste zile la Poiana Brașov.

Program de competență în neurorecuperare

„Accidentul Vascular Cerebral (AVC) și bolile neurologice generează deficite care pot fi abordate și situația pacienților poate fi îmbunătățită în condițiile unui program de recuperare neurologică foarte bine pus la punct și pentru aceasta avem nevoie nu numai de oameni, ci și de oameni competenți, nu numai de bune intenții, ci și de cunoaștere. Această competență trebuie să apară și în România, din punct de vedere al reglementării oficiale și al definirii a ceea ce trebuie să știe un specialist care se ocupă de domeniul recuperării bolilor neurologice", a explicat specialitul.

Acest program de competențe, care ar urma să pornească din toamna acestui an, este gândit să dureze 2 ani și nu presupune „o mare finanțare", ci are nevoie doar aprobare de la Ministerul Sănătății. Programul ar urma să se desfășoare în cele trei mari centre universitare Iași, București și Cluj.

„Din partea ministerului, presupune luarea în considerare a propunerilor noastre și în a aproba, ratifica și genera un status oficial al implementării programului educațional, care va genera specialiști cu competență în neurorecuperare", a punctat prof dr Dafin Mureșanu.

Cunoscutul neurolog care este și președinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, a arătat că în ultimii ani, s-au făcut pași importanți în ce privește tratamentul Accidentului Vascular Cerebral Acut. E vorba de crearea primelor 10 unități de tratament al AVC, care de anul acesta s-au extins ajungând la 42, precum și de crearea registrului național cu pacienți cu AVC, însă problema cea mai mare care rămâne este cea lipsei de medici neurologi.

Progrese notabile

„Lucrurile s-au schimbat în ultimii 6-7 ani, având în vedere faptul că unitățile de tratament al ACV au devenit operaționale. Sigur că, față de nevoile foarte mari existente, primele zece centre care au fost lansate în această luptă, pe care noi o ducem cu această foarte apăsătoare patologie, au funcționat foarte bine, lucrurile au progresat, indicii de desfășurare a activității noastre din punct de vedere calitativ au atins timpii necesari, dar, categoric, cele zece centre erau mult sub nevoile reale de absorbție. Astfel cu eforturile neurologilor, a Societății de Neurologie din România, desigur având de această dată un sprijin major din partea autorităilor - a MS - am reușit o reajustare la nivelul realității a acestor nevoi, prin faptul că numărul acestor centre care operează azi a crescut la 42", a detaliat medicul neurolog.

S-a reușit, astfel, ca România să poată să absoarbă acum aproape 80% cu pacienții cu AVC "într-un teritoriu de competență absolut rezonabil".
„Ceea ce mai este de făcut e legat de programele educaționale, de uniformizarea standardelor de lucru și a parametrilor - aici suntem într-o zonă permanentă de competiție cu timpul, trebuie să fim înaintea instalării leziunilor. Timpii noștri de operare sunt în anumite centre excepționali, în altele buni și, desigur, va trebui să ameliorăm acest lucru în toate unitățile", a mai afirmat prof dr Dafin Mureșanu.

Cadre didactice universitare, medici primari, specialiști sau rezidenți, din 19 țări din Europa și alte trei continente s-au reunit, zilele acestea, la Poiana Brașov, în cadrul a trei evenimente majore – „9th European Teaching Course on Neurorehabilitation" ( 6-7 iulie), „14th International Summer School of Neurology" (8-10 iulie) și „3th EAN Task Force on Rare Neurologic Diseases Teaching Course" (11-12 iulie). Toate trei se derulează sub egida Fundației Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul RoNeuro, Centru de Cercetare și Diagnostic din Cluj-Napoca și Academia de Științe Medicale din România, precum și a unui consorțiu internațional de universități, sub egida Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și a Federației Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel