Prof dr Adrian Streinu-Cercel: Cel mai probabil, la începutul anului viitor - încă un val epidemic COVID-19

Coronavirus. Foto: Pixabay
Prof dr Adrian Steinu-Cercel avertizeză că la începutul anului viitor ne-am putea trezi cu un nou val al pandemiei COVID-19 dacă nu respectăm regulile sanitare care ne protejează: vaccinarea și purtarea măștii. Și din acest motiv, a spus senatorul, în 2022 ar trebui implementat proiectul prin care pacienții cu HIV/SIDA ar putea să primească medicamentele acasă, ca să nu mai aibă problemele pe care le-au avut în primii doi ani de pandemie.

Românii se comportă ca și când și-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2 pentru că nu poartă mască și nu se vaccinează, motiv pentru care, la începutul anului 2022, vom avea, cel mai probabil, un nou val pandemic, a afirmat, vineri, președintele Comisiei de sănătate a Senatului, Adrian Streinu-Cercel.

„Anul 2022 ne va pune în situația să mai avem, foarte probabil, cel puțin la începutul anului, încă un val epidemic și asta tot din cauza noastră, că nu înțelegem că trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineața și până seara, că nu înțelegem că trebuie să ne vaccinăm, că nu înțelegem... De ce nu înțelegem toate aceste lucruri chiar nu îmi dau seama și constat cu stupoare că concetățenii noștri se comportă ca și când și-ar dori să se infecteze, nu ca și când și-ar dori să se păzească de infecție", a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, la dezbaterea „Programul de tratament HIV - prezent și perspective”.

Potrivit senatorului PSD, populației trebuie să i se reamintească faptul că acest virus ucide sau lasă sechele.

„Trebuie să le aducem aminte că acest virus, SARS-CoV-2, uneori mai și ucide, și dacă nu îi ucide pe cei pe care i-a lovit îi lasă cu sechele pe o durată foarte lungă de timp”, a adăugat medicul.

Prof dr Adrian Streinu-Cercel a discutat, la Dezbaterea „Programul de tratament HIV - prezent și perspective” este organizată, în format online, de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA (1 decembrie), și despre modificările care trebuie aduse acestui program, pentru ca pacienții cu HIV/SIDA să nu mai aibă problemele pe care le-au avut în primii doi ani de pandemie. 

„Una dintre modificările legislative care mi s-a părut foarte importantă, a fost cea de home delivery pentru medicație (pentru HIV/SIDA, n.r.) și care a trecut deja de Senat și se află la camera Deputaților. Speram ca în  cursul acestei luni să treacă și de Cameră și în 2022 să putem pune în practică acest program de livrare a medicamentelor la domiciliu. Ce înseamnă asta, înseamnă că la nivelul Ministerului Sănătății,  unde în momentul de față avem suportul profesorului Alexandru Rafila, care este ministrul Sănătății, evident că avem o ușă deschisă, larg deschisă, și vom putea creiona, sper, un buget corespunzător pentru programele naționale, inclusiv pentru programul de combatere a infecției cu HIV și respectiv cu SIDA”, a arătat Adrian Streinu-Cercel. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel