Probleme de rezolvat? Mai bine un pui de somn înainte. Cum se modifică abilitatea de a lua decizii

Somnul
Somnul îmbunătățește capacitatea de a rezolva o problemă, spun cercetătorii. Astfel, înainte de orice decizie importantă, trageți întâi un pui de somn. 

Proverbul că „noaptea e un sfetnic bun” nu este gratuit. Noua cercetare a Universității Northwestern arată că oamenii ar putea rezolva mai bine o problemă după un pui de somn. De fapt, cercetătorii au fost capabili să îmbunătățească abilitatea de rezolvare a problemelor la trezire prin manipularea unui proces critic în timpul somnului.

Studiul oferă informații importante despre prelucrarea informațiilor în timpul somnului și un răspuns la întebarea de ce uneori rezolvăm mai bine o problemă după o pauză.

„Știm că oamenii repetă sau consolidează amintirile în timpul somnului, întărindu-le și reorganizându-le”, a spus Kristin Sanders, primul autor al studiului și doctorand în psihologie la Colegiul de Arte și Științe din Weinberg din Northwestern. "De asemenea, se știe că acest proces natural poate fi stimulat prin redarea sunetelor repetate asociate informațiilor."

Amintirile, rafinate în timpul nopții 

Deoarece multe probleme complicate sunt rezolvate gândindu-le într-un mod nou, Sanders și colegii au emis ipoteza că repetiția problemelor nesoluționate în timpul somnului ar ajuta oamenii să-și rafineze amintirile problemelor și să-și îmbunătățească șansa de a le rezolva a doua zi.

În studiu, oamenii au încercat mai multe puzzle-uri seara, în timp ce ascultau semnale sonore specifice. În timp ce dormeau, un program a prezentat sunete asociate cu jumătate din puzzle-urile pe care le-au greșit seara. Participanții de dimineața următoare cei care au asculat semnele specifice în timpul nopții au avut rezultate mai bune în rezolvarea puzzle-lui, față de cei care nu au ascultat semnalele sonore.

"Acest studiu oferă încă mai multe dovezi că procesarea creierului în timpul somnului este utilă pentru cunoașterea din timpul zilei", a spus Mark Beeman, profesor de psihologie și autor principal al studiului. "În acest caz, dacă doriți să rezolvați probleme sau să luați cele mai bune decizii, mai bine să dormiți decât să stați pe Twitter la 3 dimineața "

Cercetarea este prima demonstrație privind îmbunătățirea efectivă a abilității de rezolvare a problemelor prin vizarea amintirilor problemelor nesoluționate, pentru prelucrarea suplimentară în timpul somnului. De asemenea, studiul confirmă teoria conform căreia somnul reorganizează memoria și sugerează că rezolvarea problemelor poate beneficia de somn datorită repetiției și consolidării memoriei problemelor.

„Rezolvarea problemelor face parte din viața de zi cu zi a tuturor. În timp ce folosim puzzle-uri complicate în studiul nostru, procesele cognitive care stau la baza s-ar putea raporta la rezolvarea oricărei probleme la care cineva este blocat sau blocat de o abordare incorectă”, a spus Sanders.

Informațiile de fond, necesare

Cu toate acestea, cercetarea se poate aplica numai în situațiile în care oamenii au informațiile de fond de care au nevoie pentru a rezolva problema și pur și simplu nu au găsit încă configurația corectă.

"De exemplu, oricât de mult am dormit, nu am putut să-mi dau seama brusc despre găurile negre sau să găsesc un remediu pentru o boală rară, pentru că nu am cunoștințele de fond necesare", a spus Beeman. „Reactivarea țintită a memoriei în timpul somnului îmbunătățește rezolvarea problemelor din ziua următoare” a fost publicată în Psychological Science.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel