Primul semn că ai probleme cu tiroida

Tiroida - Foto: Freepik @spukkato
Primele simptome care indică o problemă cu glanda tiroidă: hipertiroidism sau hipotiroidism.

Tiroida este o glandă endocrină situată în partea anterioară a gâtului, chiar sub mărul lui Adam. Are forma unui fluture și este una dintre cele mai importante glande ale sistemului endocrin.

Funcția principală a tiroidei este de a produce și elibera hormoni tiroidieni, în special tiroxina (T4) și triiodotironină (T3), în sânge.

Acești hormoni joacă un rol crucial în reglarea metabolismului corpului, adică în modul în care organismul folosește și stochează energia.

Vezi și: VSH mare: cauzele care duc la creșterea lui. Analiza pe care să o faci dacă ai un VSH mare

Tiroida influențează aproape toate celulele șiorganele corpului, afectând procese cum ar fi:

- ritmul metabolismului bazal

- controlul temperaturii corpului

- ritmul cardiac

- digestia și funcția gastrointestinală

- dezvoltarea și creșterea corpului, în special la copii

- funcția musculară și nervoasă.

Funcția corectă a tiroidei este esențială pentru menținerea echilibrului energetiv și pentru sănătatea generală a organismului.

Primul semn că ai probleme cu tiroida poate varia în funcție de tipul problemei tiroidiene - hipertiroidism sau hipotiroidism.

Totuși, un semn comun care poate indica o problemă cu tiroida este o modificare inexplicabilă în greutate.

Pentru hipotiroidism (tiroida subactivă), simptomele timpurii pot include:

- creștere inexplicabilă în greutate

- oboseală și slăbiciune

- piele uscată și păr fragil

- sensibilitate crescută la frig

- constipație

Pentru hipertiroidism (tiroida hiperactivă), simptomele timpurii pot include:

- pierdere inexplicabilă în greutate

- bătăi rapide sau neregulate ale inimii sau palpitații

- nervozitate, anxietate sau iritabilitate

- transpirație excesivă și intoleranță la căldură

- tremurături ale mâinilor

Vezi și: Intervalul de timp în care poți fi recuperat total după infarct. Dr. Rodica Niculescu: De multe ori pacientul intră în șoc cardiogenic, o complicație de temut

Dacă observi aceste simptome sau alte schimbări neobișnuite la starea ta de sănătate, este recomandat să consulți un medic pentru a face investigații suplimentare și pentru a primi un diagnostic.

O analiză de sânge pentru măsurarea nivelurilor hormonilor tiroidieni este, de obicei, primul pas în evaluarea funcției tiroidei.

Ziua Mondială a Tiroidei este sărbătorită anual pe 25 mai, având scopul de a crește gradul de conștientizare despre bolile tiroidiene, importanța diagnosticării precoce și a tratamentului adecvat.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei, organizațiile medicale și de sănătate publică desfășoară campanii de informare și educare, organizează evenimente și oferă resurse pentru a ajuta publicul să înțeleagă mai bine funcționarea glandei tiroide și să recunoască semnele și simptomele posibilelor probleme. Accentul este pus și pe importanța vizitelor regulate la medic și a testelor de sânge pentru a monitoriza nivelurile hormonilor tiroidieni, esențiale pentru menținerea sănătății generale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel