Premieră: Pacient cu vase de sânge calcifiate, salvat la Institutul C.C. Iliescu

Cum văd medicii vasele de sânge calcifiate, cu ajutărul sistemului Shockwave. Foto: dr. Dan Deleanu
Cum văd medicii vasele de sânge calcifiate, cu ajutărul sistemului Shockwave. Foto: dr. Dan Deleanu
Sistemul Shockwave care a fost folosit în timpul intervenției minim - invazive
Sistemul Shockwave care a fost folosit în timpul intervenției minim - invazive
Prof.dr. Dan Deleanu, șeful Laboratorului de explorări funcționale 2 (invazive) de la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu
Prof.dr. Dan Deleanu, șeful Laboratorului de explorări funcționale 2 (invazive) de la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu
  • Cum văd medicii vasele de sânge calcifiate, cu ajutărul sistemului Shockwave. Foto: dr. Dan Deleanu
  • Sistemul Shockwave care a fost folosit în timpul intervenției minim - invazive
  • Prof.dr. Dan Deleanu, șeful Laboratorului de explorări funcționale 2 (invazive) de la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu
Premieră medicală la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu din Capitală: o echipă de medici a folosit un nou tip de intervenție „Litotripsie intracoronariană cu Shockwave” („Shockwave intracoronary lithotripsy”) pentru a repara leziuni coronariene calcificate, astfel încât pacientului să-i poată fi implantat un stent.

Litotripsia intracoronariană cu Shockwave (Shockwave intracoronary lithotripsy), o intervenție deosebită, a fost realizată în premieră la Institutul de Boli Cardiovasculare „C.C.Iliescu" din București, de o echipă formată din doctorii Dan Deleanu, Dan Ioaneș, Lucian Predescu și Eugen Tiereanu, în timpul manifestării internaționale CHIP România.

Anunțul a fost făcut de Prof. dr. Dan Deleanu, chirurg cardiovascular, care este șeful Laboratorului de explorări funcționale 2 (invazive) de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Intervenția a fost făcută pentru la curăța un vas de sânge de placa de calcar, pentru ca ulterior pacientului să0i poată fi implantat un stent.

„În imaginile de ecografie intravasculară (IVUS) se observă un inel stenotic calcificat care nu a putut fi dilatat și stentat nici după folosirea rotablației. După aplicarea acestei tehnici se observă ruptura inelului de calcar care a permis dilatarea vasului și implantarea stentului. O tehnică nouă care este foarte utilă în leziuni coronariene calcificate", a explicat prof.dr. Dan Deleanu, pe pagina sa de Facebook

Ce este această tehnică și cu ce se face

Sistemul medical Shockwave, cu care se face litotripsia intracoronariană, este conceput pentru a trata blocările arterei coronare calcificate folosind unde, adică prin valuri de presiune sonică, care erau utilizate până acum pentru a trata pacienții cu pietre la rinichi.

Prezența bolii coronariene calcificate conduce la rezultate suboptimale pentru toate opțiunile de tratament - terapie medicală, tratament intervențional și chirurgie cardiacă. Pentru angioplastie cu stent, prezența leziunilor calcificate este asociată cu expansiunea leziunilor suboptimale, apoziția slabă a stentului și complicațiile care includ disecția, embolizarea distală, hipoperfuzia coronariană și eșecul procedural.

Baloane speciale și aterectomia sunt terapii adjuvante actuale concepute pentru a modifica stratul de calciul coronarian. Utilizarea acestora este limitată, însă, datorită riscului de complicații, gradului de dificultate tehnică, dependenței de operator sau a lipsei de dovezi suficiente.

Nou aprobat

Sistemul Shockwave Medical Lithoplasty a fost aprobat în 2017, pe baza unui studiu care i-a dovedit eficiența și siguranța sa, pentru pacient.

„Calcifierea cardiovasculară reprezintă o provocare persistentă de tratament pentru cardiologul intervenționist", spunea, după aprobare, dr. Jean Fajadet, co-autor al Grupului de intervenție cardiovasculară la Clinique Pasteur din Toulouse, Franța, și co-investigator principal în studiul clinic DISRUPT CAD I, pe baza căruia a fost aprobată tehnologia.

„Folosirea Litoplastiei în arterele coronare este o nouă opțiune importantă, care a demonstrat, în studiul clinic DISRUPT CAD I al dispozitivului, că efectiv pregătește în mod eficient vasul de sânge pentru implantarea unui stent, cu complicații minime pentru pacient".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel