Palpitațiile inimii, adesea...
Multă lume posteşte peste an, în fiecare miercuri şi vineri, ori alege postul intermitent (fasting) ca metodă de slăbit sau pentru a-şi simplifica stilul de viaţă. Unele persoane renunţă la dulciuri, alcool şi carbohidraţi în această perioadă pentru a fi mai motivaţi să scape de kilogramele în plus cu ajutorul credinţei proprii. Indiferent de motivele pentru care postim, studiile de specialitate spun că o perioadă în care limităm accesul la anumite alimente poate avea beneficii nebănuite pentru sănătate.
Recent, cercetătorii au găsit dovezi potrivit cărora postul alimentar şi abstinenţa de la mâncarea "de dulce" influenţează ritmul circadian al ficatului şi muşchilor scheletici, ducând la o resetare a metabolismului. Ce înseamnă asta? Că poate îmbunătăţi sănătatea şi sporeşte protecţia împotriva bolilor asociate cu îmbătrânirea. Studiul a fost condus de savanţii de la University of California, Irvine şi a fost publicat în Cell Reports. Ritmul circadian nu este altceva decât ceasul biologic din organism care păstrează homeostaza ca răspuns al mediului în schimbare. Deşi se ştie că hrana influenţează ritmul circadian în ţesutul periferic, era neclar, până acum, în ceea ce priveşte influenţa hranei asupra întregului organism, scrie Science Daily. „Am descoperit că postul influenţează ritmul circadian şi răspunsurile celulare, care împreună acţionează pentru anumite reglări temporale ale genelor”, a precizat Paolo Sassone-Corsi, autorul studiului. „Muşchii scheletici, spre exemplu, par să fie de două ori mai sensibili la ţinutul postului faţă de răspunsul ficatului”, a adăugat acesta. Cercetarea a presupus experimente pe şoareci, care au avut perioade de 24 de ore de post negru. În acest interval de timp, cercetătorii au observat că există o reducere a consumului de oxigen, fenomen care a dispărut după terminarea postului.
Vezi şi: 4 înlocuitori vegetali pentru ouă. Cu ce poți să faci prăjituri de POST
Pentru ca în organism să avem în mod constant echilibru energetic, este nevoie de micro și macronutrienți. Lipsa acestora din alimentație poate duce la anemie, slăbiciune musculară, la oboseală fizică și psihică și la anxietate. Din acest motiv, atunci când postim trebuie să ne asigurăm un nivel energetic optim, astfel încât organismul să își poată derula funcțiile în mod normal. Postul Paştelui este cel mai uşor de ţinut şi pentru că începe sezonul verdeţurilor, apar urzicile, spanacul, leurda, ştevia care pot acoperi, fără probleme, aportul de vitamine şi nutrienţi pe care, în mod normal, le-am fi luat din lista alimentelor "interzise" în această perioadă. Cu ajutorul unei diete vegetariene inteligente, puteți să va normalizaţi greutatea, tensiunea arterială, digestia, sistemul imunitar, scăpați de iritații şi acnee ar starea de spirit se va îmbunătăţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...