Poluarea atmosferică, la fel de riscantă ca fumatul unui pachet de țigări pe zi

Memoria este afectată de aerul poluat
Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică poate exacerba afecțiunile pulmonare la fel de mult cum o face fumatul unui pachet de țigări pe zi, arată un studiu.

O echipă de cercetători americani a analizat modul în care expunerea la patru poluanți importanți a afectat sănătatea plămânilor în cazul a 7.071 adulți cu vârste între 45 și 84 de ani, din șase zone din Statele Unite.

Oamenii de știință au evaluat nivelul a patru poluanți - particule fine, oxizi de azot, carbon negru și ozon - din mediul exterior, în raza de domiciliu a participanților și au analizat totodată gradul de deteriorare a plămânilor acestora.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare - emfizemul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșita cronică și astmul - reprezintă a treia cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

Expunerea pe termen lung e ca și cum ai fuma

Participanții la studiu au fost monitorizați timp de zece ani și s-a descoperit că expunerea pe termen lung la cei patru poluanți este asociată cu o creștere a riscului de emfizem. Cea mai semnificativă asociere a fost observată în cazul unei concentrații ridicate de ozon la nivelul solului, cu efecte considerabile și asupra gradului de deteriorare a funcționării plămânilor.

În zonele în care existau concentrații ridicate de ozon la nivelul solului, cercetătorii au descoperit o creștere a riscului de emfizem aproape egal cu cel reprezentat de fumatul unui pachet de țigări pe zi timp de 29 de ani.

„Am fost surprinși să observăm impactul sever al poluării aerului asupra evoluției emfizemului în cadrul analizelor la plămâni, în comparație cu efectele fumatului, de departe cea mai cunoscută cauză de emfizem", a declarat unul dintre autorii studiului, doctor Joel Kaufman, de la Universitatea din Washington.

Poluarea atmosferică, greu de evitat

„Trebuie neapărat să înțelegem ce anume provoacă afecțiunile pulmonare și se pare că expunerea la poluarea atmosferică, comună și greu de evitat, poate fi un factor important", a adăugat specialistul, , citat de Press Association și Agerpres.

Ozonul de la nivelul solului este produs atunci când radiațiile UV interacționează cu poluanții rezultați din arderea combustibililor fosili, proces accelerat de valurile de caniculă.

Concentrația de ozon la nivelul solului va continua să crească în cazul în care nu vor fi luate măsuri pentru reducerea emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili și stoparea schimbărilor climatice, au estimat autorii studiului.

Rezultatele cercetării efectuată de oameni de știință de la Universitatea din Washington, Columbia University și Universitatea din Buffalo, au fost publicate în jurnalul JAMA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel