Polenul de albine, beneficii și riscuri pentru sănătate

Albine
Polenul de albine este considerat responsabil de mai multe beneficii pentru sănătate, dar studiile arată că poate avea și reacții adverse grave. 

Polenul de albine este polenul de flori pe care îl colectează albinele lucrătoare pe picioarele și corpurile lor. Poate include, de asemenea, niște salive de albine și nectar. Polenul provin din multe plante, astfel încât conținutul polenului de albine poate varia semnificativ. Nu confundați polenul de albine cu veninul de albine, miere sau lăptișor de matcă.
Oamenii iau în mod obișnuit polen de albine pentru nutriție. De asemenea, este utilizat pe cale orală ca stimulent al apetitului, pentru a îmbunătăți rezistența și performanța sportivilor și contra îmbătrânirii premature, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.

Cât de eficient este

Baza de date a medicamentelor naturale evaluează eficacitatea pe baza dovezilor științifice conform următoarei scări: Eficace, probabil eficiente, posibil eficiente, posibil ineficiente, probabil ineficiente, ineficiente și dovezi insuficiente de evaluat.

Evaluările de eficacitate pentru polenul de albine sunt următoarele:

Posibil ineficient pentru:
Performanță sportivă. Cercetările sugerează că administrarea polenului de albine pe cale orală nu pare să crească performanța la sportivi.

Dovezi insuficiente pentru a evalua eficacitatea pentru:
Bufeuri legate de cancerul de sân. Cercetările timpurii sugerează că administrarea polenului de albine împreună cu mierea nu ameliorează bufeurile legate de cancerul de sân sau alte simptome asemănătoare menopauzei la pacientele cu cancer de sân comparativ cu administrarea de miere singură.
Sindromul premenstrual (PMS)
Stimularea apetitului.
Îmbătrânire prematură.
Febra fânului.
Afte bucale.
Dureri articulare.
Dureri la urinare
Afecțiuni ale prostatei
Sângerări nazale
Probleme menstruale
Constipație
Diaree
Colita
Pierdere în greutate
Alte condiții
Sunt necesare mai multe dovezi pentru a evalua polenul albinelor pentru aceste utilizări (link spre studiu).

Cum funcționează

Polenul de albine poate ajuta la stimularea sistemului imunitar atunci când este administrat pe cale orală sau poate favoriza vindecarea rănilor atunci când este aplicat pe piele. Cu toate acestea, nu este clar cum polenul de albine provoacă aceste efecte. Unii oameni spun că enzimele din polenul de albine acționează ca niște medicamente. Cu toate acestea, aceste enzime sunt descompuse în stomac, deci este puțin probabil ca administrarea enzimelor de polen de albine pe cale orală să provoace aceste efecte.


Cât de sigur este

Polenul de albine este POSIBIL SIGUR pentru majoritatea oamenilor atunci când este luat pe cale orală timp de până la 30 de zile. 

Reacții adverse posibil grave

Cele mai mari probleme de siguranță sunt reacțiile alergice. Polenul de albine poate provoca reacții alergice grave la persoanele care sunt alergice la polen.
Au existat, de asemenea, cazuri rare de alte reacții adverse grave, cum ar fi leziuni hepatice și renale sau fotosensibilitate. Dar nu se știe dacă polenul de albine sau un alt factor a fost cu adevărat responsabil pentru aceste efecte. De asemenea, a fost raportat un singur caz de amețeală pentru o persoană care a luat extract de polen de albine, lăptișor de matcă și polen de albine plus extract de pistil.

Precauții și avertismente speciale:

Sarcina și alăptarea: administrarea polenului de albine este POSIBIL NESIGUR în timpul sarcinii. Există unele îngrijorări cu privire la faptul că polenul albinelor ar putea stimula uterul și ar putea amenința sarcina. Nu-l utilizați. De asemenea, este mai bine să evitați utilizarea polenului de albine în timpul alăptării. Nu se știe suficient despre modul în care polenul de albine ar putea afecta sugarul.

Alergie la polen: administrarea suplimentelor de polen de albine poate provoca reacții alergice grave la persoanele care sunt alergice la polen. Simptomele pot include mâncărime, umflături, dificultăți de respirație, senzație de amețeală și reacții severe la nivelul întregului corp (anafilaxie).


Interacțiuni cu medicamentele

Interacțiunile cu medicamentele sunt moderate. Fiți precaut la combinația cu Warfarina (Coumadin). Polenul albinelor ar putea crește efectele warfarinei (Coumadin). Luarea polenului de albine cu warfarină (Coumadin) poate duce la o șansă crescută de vânătăi sau sângerări.

Nu există interacțiuni cunoscute cu alte plante sau alimente. 
Doza adecvată de polen de albine depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta utilizatorului, starea de sănătate și alte câteva condiții. În acest moment nu există suficiente informații științifice pentru a determina o gamă adecvată de doze pentru polenul albinelor. Rețineți că produsele naturale nu sunt întotdeauna neapărat sigure și dozele pot fi importante. Asigurați-vă că urmați instrucțiunile relevante de pe etichetele produselor și consultați farmacistul sau medicul sau alt profesionist din domeniul sănătății înainte de utilizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel