Pielea, cum o protejezi în vara asta. Explicațiile dermatologului

Vara asta ar fi bine să ai mai multă grijă de pielea ta
EXCLUSIV
Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie, dermatoestetică și venerologie, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, care sunt cele trei elemente esențiale care ne protejează pielea de efectele soarelui dogoritor, dar și ce e interzis pe caniculă dacă vrem să nu ne trezim cu pete pe piele.

Orice femeie are propria rutină de curățare și întreținere a pielii. Dar vara, această rutină trebuie să conțină în mod special, trei elementele esențiale. În primul rând, fotoprotecția trebuie să fie făcută exact ca la carte, apoi expunerea controlată la soare și hidratarea corectă, a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, dr Amalia Anghel, medic primar dermatologie, dermatoestetică și venerologie.

Fotoprotecția mare și riguros făcută

„Da, vara trebuie să facem o fotoprotecție riguroasă, pentru că e foarte mult soare. Vechea poveste pe care o știți, factor de protecție +50, cu o aplicare la 2-3 ore, pentru că altfel protecția scade.  (...) Acesta oferă o protecție de 95%, maximum posibilă. Și nu, nu putem folosi două produse cu factori de protecție mai mic, în același timp, pentru că nu se adună 20 cu 30, ca la matematică. (...) Folosim exclusiv factor de protecție +50, și îl folosim la 2-3 ore. Există acum și produse cu factor mai lung, chiar cu indicație de aplicare la 8 ore", a arătat specialistul.

Multe femei ar replica imediat că e cam greu să te tot dai cu cremă la fiecare 2-3 ore, mai ales că cele cu factor de protecție de +50 îți albesc fața. Mai mult, dacă ai fie și un machiaj, e cam greu să refaci totul la un interval așa de scurt.

„Există alte variante facil de aplicat. Adică putem să folosim un spray, care se dă foarte ușor, sau o pudră. Sau există un compact cu un aplicator, ușo de folosit. Avem toate aceste variante ușor de aplicat, ca să nu mai fie extrem de complicat să-ți protejezi pielea așa cum trebuie”. 

Pielea bronzată nu e sănătoasă

Dar această protecție riguroasă înseamnă că putem să ne prăjim liniștite la soare? 

„Evident că nu! Pe lângă fotoprotecție, facem și expunere controlată la soare, pentru că altfel putem să facem toată fotoprotecția din lume că nu rezolvăm nimic. (...) Expunere doar dimineața și seara, niciodată la prânz", replică, promt, dr Amalia Anghel.

Dar în astfel de condiții ne-ar lua o veșnicie să obținem acel bronz ciocolatiu.

„Se poartă pielea albă! E mai fină și mai elegantă. Plus că o piele bronzată nu e o piele sănătoasă. Bronzat inteligent nu există. Bronzatul inteligent este maximum cel cu spray, în condițiile în care gândim că sunt mai multe beneficii versus riscuri, dar să nu ignorăm că și acolo sunt riscuri”, parează medicul. 

Hidratare mai bună

Dar fotoprotecția nu e singurul element esențial vara. „Ne trebuie hidratare suplimentară, pentru că o piele expusă la soare este o piele uscată și deshidratată", a spus dr Amalia Anghel.

Asta înseamnă să bem apă la fiecare 15 – 20 de minute dacă se poate. „Căldura, transpirația te deshidratează. Trebuie să compensăm, ca pielea să nu se usuce. Acum, măcar să bem acei 2 litri de care avem nevoie fiziologic zilnic", a arătat aceasta.

Renunță la scrub și la farduri

O piele sănătoasă, spune medicul dermatolog, este o piele curată, fermă, luminoasă și lăsată la vedere.  Vara, însă, curățarea pielii trebuie să fie mai ușoară.

„Soluțiile de curățare astringente și cele exfoliante nu ar trebui să le folosim vara, pentru că sensibilizează pielea, și o piele sensibilizată se înroșește, este mai predispusă să se pigmenteze. La orice piele înroșită există așa numita pigmentare post inflamatorie, orice roșeață pe care o duci în piele înseamnă o hiperactivare celulară și o să te pigmentezi. Daci, decă intenționezi să faci scrub cu perseverență de trei ori pe săptămână, s-ar putea ca în vara asta să ieși cu pete", arată dr Amalia Anghel.

Pe lângă faptul că nu trebuie să ne curățăm excesiv pielea, nici s-o acoperim cu farduri nu e o idee bună.

„Avem grijă, vara, cu fondul de ten. Pentru mine, oricum, singurul fond de ten acceptat este fotoprotecția colorată. În situații extreme, îmi las pacienții să aplice fond de ten - dar vorbesc de acneici mari - în rest nu. O piele sănătoasă și frumoasă este o piele pe care trebuie să o ții la vedere! Nu trebuie să o ascunzi în spatele unui fond de ten! Fondul de ten trebuie să fie doar o situație excepțională", punctează medicul dermatolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel