Paraziți intestinali: cum te poate îmbolnăvi apa contaminată

Analize laborator
Paraziții intestinali precum Giardia pot fi luați din apă contaminată. Cum să te ferești sau, dacă te-ai infectat, cum recunoști boala și când să mergi la medic, explică specialiștii.

Giardiaza este o boală intestinală cauzată de infecția cu parazitul Giardia lamblia (sau Giardia intestinalis), care trăiește în apă contaminată. Deși boala apare cel mai adesea în țările în curs de dezvoltare, giardioza este, de asemenea, o cauză comună a bolilor cauzate de apă în Statele Unite. O persoană poate rămâne infectată cu Giardia până când infecția este diagnosticată și tratată. În zonele în curs de dezvoltare ale lumii este obișnuit ca mai mult de 20% din populația unei țări să aibă o infecție Giardia. În Statele Unite, doar 1 sau 2 din 10.000 de persoane au Giardia într-un an, dar infecția se găsește la aproximativ 1 din 3 persoane care au simptome diareice prelungite dacă au călătorit recent într-o țară în curs de dezvoltare.
Ca parte a ciclului lor de viață, paraziții Giardia lamblia se transformă în chisturi. Chisturile contagioase se găsesc în fecalele persoanelor sau animalelor infectate. 

Cum te poți infecta cu Giardia

Infecția cu Giardia lamblia se poate face prin: 

Apă potabilă care a fost contaminată cu chisturi Giardia (de obicei, deoarece apa a intrat în contact cu canalizarea)
Consumul de fructe sau legume care au fost spălate în apă contaminată
Consumul de fructe sau legume nepreparate dintr-o grădină unde a fost utilizat îngrășământ contaminat
Atingerea fecalelor, scutecelor sau a obiectelor murdare cu fecale și nespălatul pe mâini în mod adecvat
Contact direct cu o persoană sau animal infectat, iar apoi nespălarea în mod adecvat pe mâini

G. lamblia poate supraviețui în apă rece, clorurată, timp de până la două luni, iar focarele au avut loc în sistemele de aprovizionarea cu apă municipală.

Cine este la risc

Persoanele cu cel mai mare risc de giardioză includ:
Copiii din centrele de zi și familiile lor
Muncitorii cu ziua
Călători în țările în curs de dezvoltare
Persoanele care stau în camping și beau apă netratată
Bărbați homosexuali (din cauza sexului anal)
Copiii sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte giardioză decât adulții. Este posibil ca organismul uman să dezvolte o anumită imunitate la parazit în timp.

Simptomele giardiozei

Până la două treimi dintre persoanele infectate nu prezintă niciun simptom. Când apar simptome, acestea pot apărea brusc și pot fi evidente sau se pot agrava încet. De obicei, simptomele încep la una până la trei săptămâni după expunere și includ:
Diaree apoasă
Crampe abdominale
Balonare
Greață cu sau fără vărsături
Gaze
Scaune plutitoare sau neobișnuit de mirositoare
Pierdere în greutate
Noua intoleranță la lapte și alimente lactate 
Febră mică
Pierderea poftei de mâncare

Unele dintre simptome pot apărea după câteva luni dura câteva luni, deoarece acestea sunt cauzate de modificări treptate ale mucoasei intestinului. Giardia lamblia interferează cu capacitatea organismului de a absorbi grăsimile, astfel încât scaunele pot avea mai multe grăsimi în timpul unei infecții cu Giardia. Acesta este motivul pentru care scaunele pot pluti în apă și mirosi urât.
Cele mai grave simptome ale giardiozei durează de obicei cinci până la șapte zile, atât timp cât diagnosticul și tratamentul nu sunt întârziate. Simptomele pot dura până la câteva luni pentru a dispărea complet după tratament, deoarece intestinul trebuie să se repare singur. Este obișnuit să apară intoleranța la lactoză în primele câteva luni după o infecție cu Giardia. La unele persoane care nu sunt tratate, infecția poate provoca crize repetate de durere abdominală și diaree timp de un an sau mai mult.

Cum previi infecția cu Giardia

Nu există vaccin care să prevină giardioza. Medicamentul pentru prevenirea infecției nu este recomandat. Cea mai bună modalitate de a preveni infecția este o bună igienă și obiceiuri sănătoase în călătorii.
Călătorii ar trebui să aibă grijă în special să a evite hrana și apa care ar putea fi contaminate. Este cel mai sigur să consumați produse care au fost curățate sau fierte. Gătitul ucide paraziții și chisturile Giardia.
Pentru a preveni giardioza cauzată de apa contaminată, beți apă numai din surse aprobate. Când faceți camping și când călătoriți în țările în curs de dezvoltare, beți apă îmbuteliată sau alte băuturi care au fost îmbuteliate sau conservate. În camping pot bea apă îmbuteliată, pot trata apa cu iod timp de opt sau mai multe ore, pot folosi un filtru de apă de înaltă calitate sau pot fierbe apă timp de cel puțin un minut. Călătorii în țările în curs de dezvoltare ar trebui să evite băuturile servite cu gheață.
Este întotdeauna un obicei benefic să te speli pe mâini frecvent. Acest lucru vă poate reduce riscul de infecție cu Giardia acasă și în timp ce călătoriți. Este deosebit de important să vă spălați pe mâini după ce ați folosit baie, înainte de a mânca, după ce ați schimbat scutecul și după ce ați îngrijit o persoană sau un animal bolnav.

Tratamentul infecției cu Giardia lamblia

Dacă nu primiți tratament pentru o infecție cu Giardia, probabil că în cele din urmă vă veți recupera singur. Cu toate acestea, tratamentul este o idee bună pentru oricine are simptome. Tratamentul poate ajuta, de asemenea, dacă nu aveți simptome, deoarece tratamentul poate preveni răspândirea infecției la alții. Acest lucru este valabil mai ales pentru copii și pentru persoanele care pregătesc sau servesc mâncare.
Medicamentele prescrise în mod obișnuit utilizate pentru tratarea infecției cu Giardia includ tinidazol (Tindamax), nitazoxanidă (Alinia) și metronidazol (Flagyl).
Un medic ar trebui să examineze și să ia în considerare tratamentul partenerilor sexuali și al persoanelor care au avut un contact strâns cu persoana infectată, cum ar fi membrii familiei/gospodăriei, chiar dacă nu au simptome. Femeile însărcinate nu sunt în general tratate cu medicamente în primul trimestru.
Dacă aveți giardioză, asigurați-vă că beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Medicamentele fără prescripție medicală pentru diaree, cum ar fi loperamida (Imodium), vă pot ajuta la reducerea simptomelor. Spălați-vă frecvent mâinile dacă aveți giardioză sau dacă aveți grijă de o persoană sau animal cu această infecție.
Specialiștii de la health.harvard.edu recomandă să consultați medicul dacă aveți diaree, mai ales dacă această diaree durează mai mult de câteva zile, produce scaune care plutesc și miros urât sau dacă aveți și crampe abdominale, balonare și febră.
La persoanele altfel sănătoase, giardioza dispare în general complet în câteva săptămâni, cu sau fără tratament. În unele cazuri, Giardia poate fi o problemă pe termen lung dacă nu este tratată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel