Pancreatita, tot ce trebuie să știi despre boala nemiloasa: care sunt simptomele și de ce apare

Pancreatita
Pancreatita poate apărea și dispărea rapid sau poate fi o problemă cronică. Medicul Vasi Rădulescu explică tot ce trebuie să știm despre această afecțiune.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său tot ce ar trebui să știm despre pancreatită. 

Iată ce a scris el:

Pancreatita este o inflamație patologică a pancreasului. Pancreasul se află în spatele stomacului, în apropierea intestinului subțire. Acesta eliberează enzime care vă ajută să digerați alimentele și, de asemenea, reglează modul în care organismul gestionează glucoza.

Pancreatita poate apărea și dispărea rapid sau poate fi o problemă cronică. Tratamentul va depinde de faptul dacă pancreatita dumneavoastră este acută sau cronică.

Simptomele pancreatitei

Cei mai mulți oameni care au pancreatită acută sau cronică au ca simptom principal durerea abdominală medie-superioară stângă. Unele persoane care au pancreatită cronică pot prezenta inflamație la scanările imagistice de diagnosticare, dar altfel nu prezintă niciun simptom.

Alte simptome ale pancreatitei pot include:

durere care se înfășoară în jurul părții superioare a corpului și implică spatele într-un model asemănător unei benzi

indigestie

greață sau vărsături

sensibilitate abdominală

pierdere involuntară în greutate

balonare cu un abdomen umflat

sughițuri

febră

Persoanele care suferă de pancreatită cronică pot prezenta, de asemenea, steatoree, adică scaune grase care emană un miros urât.

Steatoreea poate fi un semn de malabsorbție. Acest lucru înseamnă că nu primiți toți nutrienții esențiali, deoarece pancreasul nu secretă suficiente enzime digestive pentru a descompune alimentele.

De ce unii oameni fac pancreatită

Pancreatita acută și cea cronică au multe dintre aceleași cauze. Acestea includ:

calculi biliari

consumul mare de alcool

unele medicamente

cancerul pancreatic

operație abdominală

infecții

fibroza chistică

leziuni la nivelul abdomenului


Nivelurile ridicate de calciu sau de trigliceride (un tip de grăsime) din sânge pot duce, de asemenea, la pancreatită cronică.

Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a pancreatitei acute. Calculii biliari sunt mase mici și solide care se formează din bilă, un lichid care ajută la digestie.

Un calcul biliar suficient de mare poate rămâne blocat la joncțiunea în care se întâlnesc canalul pancreatic principal și canalul biliar comun. Aceste canale se varsă în duoden, prima parte a intestinului subțire.

Canalul pancreatic transportă enzimele digestive din pancreas. Canalul biliar comun transportă bila sau alte substanțe din ficat și vezica biliară. Un calcul biliar blocat poate provoca o refulare a acestor substanțe, ceea ce duce la inflamarea atât a canalului biliar comun, cât și a pancreasului.

Câte tipuri de pancreatită există

Pancreatita este, în general, acută sau cronică. Pancreatita necrozantă poate fi rezultatul unor cazuri extreme de pancreatită acută. Tratamentul pentru fiecare caz de pancreatită depinde de gravitatea simptomelor.

Pancreatita acută
Pancreatita acută este o cauză principală a internărilor în spital pentru probleme gastrointestinale.
Apariția pancreatitei acute este adesea foarte bruscă. Inflamația dispare, de obicei, în câteva zile de la începerea tratamentului, dar unele cazuri ar putea necesita o spitalizare.

Pancreatita acută este mult mai frecventă la adulți decât la copii. Calculii biliari sunt cauza principală a pancreatitei acute la adulți.

Afecțiunea poate evolua, de asemenea, în pancreatită cronică, mai ales dacă fumați sau consumați în mod regulat alcool. Aflați mai multe despre pancreatita acută.

Pancreatita cronică
Pancreatita cronică este o inflamație a pancreasului care revine în mod constant sau apare pe o perioadă lungă de timp.

Persoanele cu pancreatită cronică pot avea leziuni permanente ale pancreasului și alte complicații. Țesutul cicatricial se dezvoltă în urma acestei inflamații continue.

Pancreatita poate afecta celulele care produc insulina, un hormon eliberat de pancreas care reglează cantitatea de zahăr din sânge. Acest lucru duce la diabet la aproximativ 45% dintre persoanele cu pancreatită cronică.

Consumul de alcool pe termen lung cauzează aproximativ 70 % din cazurile de pancreatită cronică la adulți. Bolile autoimune și genetice, cum ar fi fibroza chistică, pot provoca, de asemenea, pancreatită cronică la unele persoane.

Pancreatita necrozantă
Cazurile severe de pancreatită acută pot evolua în pancreatită necrozantă, care se referă la moartea celulelor din cauza bolii.

Inflamația provocată de pancreatită poate determina scurgerea enzimelor digestive în pancreas. Acest lucru poate duce la deteriorarea și moartea țesutului, ducând la pancreatita necrozantă. Medicul poate solicita o ecografie abdominală sau o tomografie computerizată pentru a diagnostica această afecțiune.

Dacă aveți pancreatită necrozantă, medicul poate lua o mostră din țesutul mort pentru a se asigura că nu s-a infectat. Dacă aveți o infecție, probabil că va trebui să luați antibiotice și este posibil să fie nevoie să vi se îndepărteze țesutul mort.

Infecția țesutului mort crește riscul de deces din cauza pancreatitei necrozante, așa că este foarte important să căutați tratament cât mai repede posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel