Pacientul cu HIV, respins la tratament. Rafila: Sunt cabinete stomatologice care refuză astfel de pacienți. Am auzit astfel de situații

HIV - Foto: Freepick @hedgehog94
Val Vâlcu a ridicat două probleme majore ale pacienților cu HIV. Ce i-a răspuns ministrul Alexandru Rafila.

Prezent la dezbaterea "Calitatea vieții PLHIV în România", cu ocazia Zilei Mondiale SIDA marcată pe 1 Decembrie, jurnalistul Val Vâlcu a ridicat două probleme ale pacienților cu HIV/SIDA la care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a răspuns.

Val Vâlcu: O problemă ridicată de pacienți este refuzul la tratament sau îndrumarea către un alt spital pe motiv că este seropozitiv. În acest caz, unde se poate adresa pacientul?

"Este discriminare!", a răspuns ministrul Alexandru Rafila imediat.

"Peste tot se poate adresa. La CNCD nu știu, nu cunosc, dar cu siguranță la Colegiul Medicilor și la Ministerul Sănătății și chiar și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care până la urmă încheie contracte cu furnizorii de servicii și care sunt obligați să ofere acele servicii, iar chestiunea asta este discriminatorie și irațională.

Adică sigur, nici acum 20 de ani nu era de înțeles și acum cu atât mai mult. Dar există astfel de situații.

Există cabinete stomatologice private care refuză astfel de pacienți, am auzit astfel de situații. Acolo e și mai greu, pentru că nu au contact cu CNAS, adică ține mai mult de dreptul la liberă practică", a răspuns ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În cabinetul stomatologic, unde se desfășoară proceduri care implică manevre invazive, prin expunere la sânge, se pune o atenție deosebită asupra măsurilor de prevenire a transmiterii virusului HIV. Desigur, riscul de transmitere este real, însă este important să subliniem că, cu respectarea strictă a protocolului de siguranță și igienă, acest risc poate fi minimizat.

Un aspect crucial în prevenirea transmiterii HIV în cadrul tratamentelor stomatologice este folosirea echipamentului de protecție personală (EPP). Aceasta include mănuși, măști, ochelari de protecție și combinezoane, care sunt esențiale pentru a crea o barieră între pacient și personalul medical. În cazul expunerii accidentale la sângele pacientului, promptitudinea și eficacitatea măsurilor de curățare și dezinfecție a echipamentelor sunt cruciale.

În plus, sterilizarea corectă a instrumentelor este un element-cheie în prevenirea transmiterii HIV. Stomatologii și personalul auxiliar trebuie să respecte cu strictețe protocoalele de sterilizare pentru a elimina orice risc de contaminare a instrumentelor cu sânge infectat.

Când vor apărea noi medicamente pentru pacienții cu HIV

 

Val Vâlcu: O altă problemă ține de apariția rezistenței pentru pacienții care nu mai răspund la tratament. Când vor fi aduse noi medicamente, când vor fi accesibile în România?

"Deocamdată o să traducem ghidul european și o publicăm ghidul european de tratament în cursul anului viitor. Nu exista un astfel de ghid până în momentul de față. El va fi tradus și va fi accesibil", a răspuns ministrul Alexandru Rafila.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel