Osteoporoza: prima terapie care reface țesutul osos

densitatea osoasă     Foto: pexels.com
Osteoporoza are prima terapie care nu doar că oprește boala din evoluție, dar și contribuie la formarea țesutului osos.

Sclerostina este o proteină produsă de osteocite în os care inhibă formarea oaselor. O analiză recentă a rezultatelor unui studiu clinic relevă efectele benefice ale romosozumab, o terapie cu anticorpi care vizează sclerostina, asupra țesutului osos la femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză. Rezultatele sunt publicate în Journal of Bone and Mineral Research.

Romosozumab crește markerii serici de formare a osului și îi scade pe cei de descompunere osoasă sau resorbție. Aceasta este asociată cu o densitate minerală osoasă crescută și cu un risc redus de fracturi osoase.

Terapie cu efect dublu 

Această ultimă analiză a cuprins 107 pacienți cu osteoporoză care au fost înscriși într-un studiu clinic pentru femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză și care au suferit biopsii osoase. Analiza a arătat că la nivelul țesutului, romosozumab a produs o creștere timporară și tranzitorie a formării oaselor și o scădere persistentă a resorbției osoase.

Aceasta a dus la creșteri semnificative ale masei osoase și îmbunătățirea microarhitecturii osoase după 12 luni de terapie. Aceste efecte contribuie la reducerea riscului de fractură raportat anterior la femeile aflate în postmenopauză cu osteoporoză tratate cu romosozumab.

„Romosozumab este prima terapie pentru osteoporoză cu efect dublu asupra țesutului osos, creșterea formării osoase și scăderea resorbției”, a declarat autorul principal Dr. Pascale Chavassieux, de la Universitatea din Lyon, în Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel