Organele pe care le obosește statul la oraș. Dr. Dorin Sarafoleanu: Un om care lucrează 3h are nevoie de cel puțin 4-5h să se refacă în mijlocul naturii

Zgomot oras - Foto: Freepik @Drazen Zigic
EXCLUSIV
"Pentru unele lucruri nu trebuie bani europeni. Dacă interzici claxonatul, e pe gratis asta doar trebuie să semnezi un ordin".

De la o zi la alta suntem tot mai expuși la zgomote enorme, mai ales dacă locuim în orașe, unde traficul intens, claxoanele și construcțiile creează un mediu acustic stresant.

Zgomotul urban depășește frecvent nivelurile recomandate de siguranță, afectând negativ sănătatea noastră auditivă și generală.

Această expunere continuă poate duce la probleme de auz, tulburări de somn și creșterea nivelului de stres.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu a subliniat că expunerea la zgomot intens timp de 3 ore necesită cel puțin 4 - 5 ore de refacere în natură pentru a reechilibra auzul și a regenera celulele auditive din organul lui Corti.

"Pe de altă parte, fiindcă e în domeniul specialității mele, un om care lucrează 3h într-un mediu cu 90 de decibeli - 100 de decibeli are nevoie de cel puțin 4-5h să se ducă în mijlocul naturii ca să se refacă celulele auditive din organul lui Corti și ca să se reechilibreze auzul.

Ori el când pleacă de la locul de muncă unde e zgomot, mai suportă și zgomotul străzii, zgomotul orașului. Nu avem destule spații verzi. 

Să știți că în materie de imunitate, de refacere a simțurilor este foarte importantă natură.

Orașul obosește organele de simț - ochii, mirosul, mirosul se interferă cu gustul și mai ales auzul. 

Soluția cea mai bună este refacerea în mediul natural, la țară, în zgomotul naturii. Astfel este creat omul și astfel este creat sistemul nostru audiovizual. 

Pe de altă parte, n-am auzit ca vreunul din demnitarii noștri, decidenții noștri, să întrebe un specialist în audiologie, ce trebuie făcut 

Totuși, pentru unele lucruri nu trebuie bani europeni. Dacă interzici claxonatul, e pe gratis asta doar trebuie să semnezi un ordin. Pe de altă parte, să scoți mașinile zgomotoase, pur și simplu din oraș nu trebuie bani europeni. 

Iar pe de altă parte, dacă umblați pe străzile Bucureștiului, toată lumea spune că Bucureștiul n-are destulă vegetație, sunt locuri unde au fost pomi, sunt încercuite de asfalt, dar n-a mai pus nimeni pomi, i-au tăiat și au rămas așa", a declarat Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel