OMS, apel pentru sistemul medical din Ucraina, devastat de război: Am crescut apelul la 240 de milioane de dolari. 80 de milioane pentru țările care primesc refugiați

OMS - Foto: Freepick
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel pentru sistemul medical din Ucraina.

Organizația Mondială a Sănătății a solicitat vineri mai multe fonduri pentru a sprijini sectorul sănătății din Ucraina, care a fost grav afectat de invazia rusă.

Directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a declarat că țara are acum nevoie de mai multe fonduri pentru a se asigura că serviciile de sănătate mintală și de reabilitare pot fi prestate, asigurând în același timp accesul comunității la serviciile de sănătate.

"Ne propunem să ajungem la 13,6 milioane de persoane cu acest sprijin în acest an", a declarat el în cadrul unei ședințe de informare online din orașul ucrainean Zhytomyr.

"De aceea, am crescut apelul nostru pentru 2023 la 240 de milioane de dolari, 160 de milioane de dolari pentru Ucraina și 80 de milioane de dolari pentru țările care primesc refugiați", a completat Hans Kluge, potrivit Reuters.

Hans Kluge a declarat că aproape 10 milioane de persoane ar putea avea în prezent o problemă de sănătate mintală în Ucraina.

El a descris sistemul său de sănătate ca fiind "remarcabil de rezistent", în ciuda faptului că a suferit aproape 780 de atacuri împotriva sa.

Dar Ucraina are nevoie, de asemenea, de mai multe ajutoare de mobilitate, cum ar fi scaune cu rotile pentru cei care au suferit răni majore în timpul conflictului.

Un studiu al OMS a arătat că 10% dintre ucraineni se luptă să aibă acces la medicamente, inclusiv din cauza farmaciilor deteriorate sau distruse și a indisponibilității proviziilor, a spus Kluge. O treime dintre persoanele intervievate au declarat că nu-și mai pot permite medicamentele de care au nevoie.

Ucraina spune că se așteaptă ca Rusia să extindă războiul cu o mare presiune, pe măsură ce se apropie aniversarea din 24 februarie a ceea ce Rusia numește "operațiunea sa militară specială".

Psihologul ucrainean Viktoriia Gorbunova, ajutor de la distanță pentru ucraineni

 

Deși a fugit din războiul care a izbucnit în țara sa la 24 februarie 2022, psihologul ucrainean Viktoriia Gorbunova continuă să sprijine sănătatea mintală a compatrioților care trăiesc încă în Ucraina. 

Viktoriia este psiholog și psihoterapeut care a trăit în Zhytomyr, în centrul Ucrainei, până la aproximativ 2 luni după începerea luptelor.

"Întrucât casa noastră se află în apropierea unui aeroport militar, puteam vedea și auzi exploziile în timp ce rușii atacau. A fost terifiant și ne-am dat seama că trebuie să plecăm. Am crezut că războiul va dura poate câteva săptămâni. Plănuiam să ajutăm la transportarea refugiaților la graniță din Munții Carpați, unde am plecat noi. Dar micuța cameră de hotel pe care am închiriat-o era mult prea scumpă, așa că a trebuit să plecăm", spune ea, potrivit OMS.

  După o lună petrecută la Hamburg, în Germania, a ajuns în Luxemburg, la aproape 2000 km de orașul natal, unde Viktoriia lucrează acum online pentru a oferi ajutor critic concetățenilor ucraineni. 

"Acum ne simțim stabiliți în Luxemburg, dar primele luni în afara Ucrainei au fost grele", spune ea.  

Ea este încă implicată în mai multe proiecte în Ucraina. Ea a ajutat la dezvoltarea unui curriculum universal de sănătate mintală pentru profesioniștii din prima linie în domeniul sănătății din țara sa natală. 

Viktoriia este, de asemenea, liderul echipei unui proiect numit Mental Health Sensitivity School Concept, care dezvoltă un cadru pentru școli pentru a ajuta la îngrijirea sănătății mintale a elevilor și a personalului. 

"Am planificat proiectul înainte de război, dar am făcut multe ajustări legate de război. Scopul nostru este de a face școlile ucrainene mai sensibile la problemele de sănătate mintală și de a furniza psihologilor școlari și personalului materiale de formare bazate pe dovezi."

Ucraina a continuat să își dezvolte sistemul de sănătate mintală în ciuda invaziei, bazându-se pe o serie de reforme care au avut loc începând cu 2015, cu sprijinul OMS și al altor agenții umanitare. Ca parte a acestor reforme, peste 650 de furnizori de asistență medicală primară au fost instruiți începând cu 2019 cu ajutorul Programului de acțiune privind decalajele în materie de sănătate mintală al OMS, care a contribuit la pregătirea acestora pentru a se ocupa de afecțiuni comune de sănătate mintală, cum ar fi depresia. În prezent, peste 10 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de asistență în domeniul sănătății mintale, iar acest număr ar putea crește și mai mult, cu cât războiul continuă mai mult timp. 

Pentru Viktoriia, înseamnă foarte mult să își poată folosi educația și experiența pentru a-i ajuta pe ucrainenii care au ales - sau sunt forțați - să rămână în țară.

Spune că îi este dor cu disperare de familia și prietenii din Ucraina, dar se simte norocoasă că poate continua să lucreze în profesia sa pentru țara și oamenii care înseamnă totul pentru ea. 

"Sunt norocoasă că sunt în siguranță și că am un loc de muncă, dar nu-mi pot imagina ce m-aș face fără rețelele de socializare, care îmi permit să rămân în contact cu cei dragi mie."  

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Sănătății din Ucraina - cu sprijinul Biroului de țară al OMS în Ucraina, al OMS/Europa și al altor parteneri - a stabilit o foaie de parcurs cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a se asigura că serviciile de sănătate mintală pot răspunde nevoilor ucrainenilor atât în prezent, cât și în viitor, cu gândul la o zi în care conflictul se va fi încheiat.

Aceste nevoi includ pregătirea comunităților și a familiilor pentru a sprijini persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală și alte grupuri vulnerabile pe măsură ce țara se reconstruiește.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel