Obiceiurile de somn care ne îmbătrânesc. Ce ne afectează tenul

somn - FOTO: Freepik
Obiceiurile noastre de somn ar putea să ne îmbătrânească prematur. Sunt, însă, lucruri pe care nu le putem controla și ne afectează tenul.

Cu toții îmbătrânim, fie că ne place sau nu, dar anumite lucruri pot accelera procesul, cum ar fi prea mult timp petrecut la soare, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul și o dietă săracă. Somnul este un alt factor major în ecuație, în special anumite obiceiuri de somn care te fac să arăți mai bătrân.

Ridurile noi, cearcănele și pungile de sub ochi pot părea semne inevitabile ale îmbătrânirii, dar știai că unele obiceiuri de somn ar putea să te îmbătrânească mai repede? Unul dintre acești factori surprinzători este temperatura camerei în care dormi. Dormitul într-o cameră prea caldă poate perturba somnul, afectând eliberarea hormonilor esențiali și accelerând procesul de îmbătrânire.

Dormitul într-o cameră răcoroasă, ideal

Deși este important de menționat că nu toată lumea preferă aceeași temperatură în cameră atunci când doarme, se consideră că dormitul într-un mediu confortabil de răcoros, întunecat și liniștit este cel mai bun pentru un somn optim, conform experților în somn.

Expunerea la căldură în timpul somnului îți crește șansele de a te trezi și, de asemenea, afectează somnul cu unde lente și somnul cu mișcări rapide ale ochilor, conform unui studiu din 2012 publicat în Journal of Physiological Anthropology.

Somnul cu unde lente este important pentru consolidarea informațiilor și stocarea memoriei în creierul tău. De fapt, perturbarea somnului cu unde lente este considerată una dintre cauzele pierderii de memorie la adulții în vârstă. Sistemul tău imunitar beneficiază, de asemenea, în timpul acestei etape de somn, la fel ca și creșterea și regenerarea țesuturilor, două factori care joacă un rol în prevenirea îmbătrânirii premature.

Vezi și: Radu Leca, semnal de alarmă despre vârsta consumatorilor de droguri. Este o cifră interesantă. Nu are legătură cu realitatea

Somnul sărac, asociat cu îmbătrânirea biologică

Obiceiurile de somn care ne îmbătrânesc - FOTO: [email protected]

Somnul sărac a fost legat de activarea îmbătrânirii biologice și de un număr de boli precum diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea, depresia, scleroza multiplă și cancerul. Conform unui studiu din 2016 publicat în Brain, Behavior, and Immunity, doar o noapte de somn insuficient poate face ca celulele unui adult în vârstă să îmbătrânească mai repede.

Vezi și: Tulburarea de somn care duce la demență. Este o cauză și a bolii Parkinson

Legătura dintre o cameră caldă, hormoni și îmbătrânire

Melatonina, adesea numită hormonul somnului, este eliberată în răspuns la scăderea temperaturii corpului și întunericului. Pe lângă impactul asupra ritmului circadian și ciclului somn-veghe, se consideră că melatonina ajută la protejarea împotriva neurodegenerării. Există chiar și unele cercetări care analizează efectele melatoninei ca instrument anti-îmbătrânire.

Cercetările se concentrează în mare parte pe proprietățile antioxidante ale acestui hormon care ajută la combaterea stresului oxidativ. În plus, melatonina este legată de eliberarea hormonului de creștere, care se consideră că menține tonusul muscular și pielea cu aspect tânăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel