Obiceiul nocturn care duce la apariția cancerului. Cum să îți protejezi sănătatea

cancer - FOTO: Freepik@pvproductions
Acest obicei nocturn poate duce la apariția cancerului. Nu este vorba despre insomnie. În plus medicii au lansat un avertisment îngrijorător.

Perturbarea ritmurilor circadiene, care reglează nu doar somnul, ci și alte funcții vitale ale organismului, poate afecta negativ sănătatea noastră pe termen lung. Această descoperire subliniază importanța unei abordări echilibrate a lucrului în schimburi și a prioritizării unui stil de viață sănătos pentru a minimiza riscurile asociate.

Somnul joacă și un rol în reglarea hormonilor noștri. Este sigur să spunem că somnul este o parte importantă a unei vieți sănătoase, așa că nu este surprinzător să descoperim că lipsa somnului sau modificarea programului de somn pot duce la boli.

Lucrul în schimburi, asociat cu apariția cancerului

De fapt, dormitul în timpul zilei și starea de veghe în timpul nopții, cunoscută sub denumirea de lucru în schimburi, a fost asociat cu riscul de cancer, conform unui raport al National Toxicology Program din 2021.

Cei care lucrează regulat în schimburi de noapte și cei care au lucrat în schimburi de noapte timp de cel puțin 10 ani sunt în mod deosebit expuși la acest risc. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a subliniat și ea această preocupare printr-o evaluare publicată în 2019.

Vezi și: Plantele care țin țânțarii la distanță. Unele le poți adăuga chiar în mâncare

Studii pe animale și oameni

Aceste rapoarte vin în urma studiilor existente efectuate asupra subiectului, care implică animale și oameni. De exemplu, un studiu din 2018 publicat în Neuroscience & Biobehavioral Reviews a descoperit o legătură între cancerul la sân și perturbarea programului de somn. Un alt studiu din 2013 publicat în Sleep Medicine Reviews a găsit o legătură între o incidență ridicată de cancer la sân și lucrătorii în schimburi de noapte de origine caucaziană.

Perturbarea ritmurilor circadiene poate crește riscul de cancer

Fiecare dintre noi are un ceas biologic intern numit ritm circadian, sau ciclu circadian. Este un ceas de 24 de ore care reglează momentele când ne simțim somnoroși, foamea și starea de alertă. Ritmul circadian are și un rol în starea noastră de spirit și sănătatea mintală, metabolismul și reglarea zahărului din sânge și colesterolului. Acest ceas intern este condus de lumină, ceea ce înseamnă că atunci când este lumină afară, corpul nostru devine natural alert, iar când vine întunericul, ne pregătim să ne culcăm.

În ceea ce privește schimburile de noapte, există o perturbare a acestui ordin natural al ritmului circadian. Această perturbare poate schimba modul în care anumiți compuși chimici funcționează în sistemul nostru.

De exemplu, melatonina, pe care o numim și hormonul somnului, este secretată de glanda pineală a creierului în răspuns la întuneric. Ea promovează somnul. Se pare că melatonina îndeplinește și un alt rol important de inhibare a creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Atunci când există o perturbare în ritmul circadian, nivelurile de melatonină din sistemul tău pot scădea, ceea ce ar putea să te expună la un risc mai mare de a dezvolta cancer.

Vezi și: Băutura care protejează creierul. Susține memoria și promovează fluxul sanguin

Sistemul imunitar slăbit, impact major

Lucrul în tura de noapte - FOTO: Freepik

De asemenea, este posibil ca un program de somn perturbat să afecteze negativ sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit te expune la un risc mai mare de îmbolnăvire. Schimburile de noapte înseamnă și lipsă de expunere la lumină zilnică și, prin urmare, la vitamina D. Știința a legat anterior nivelele scăzute de vitamina D de riscul de cancer.

Conexiunea dintre durata somnului și riscul de cancer

Există cercetări legate de durata somnului și riscul de cancer. Un studiu din 2023 publicat în jurnalul Cancer a observat riscul de cancer incident în cazul persoanelor care dorm mai puțin de șapte ore și în cazul femeilor cu traiectorii scurte și stabile de somn.

Există chiar și studii care sugerează că dormitul prelungit ar putea duce la boli cronice.

Vezi și: Terapiile care țintesc tumorile. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Mai puțin invazive decât chirurgia. Dr. Mirela Gherghe: S-a lărgit indicația și pentru alte tipuri de tumori

Ce să faci dacă lucrezi în schimburi

În contextul lucrătorilor în schimburi și riscului de cancer, în situația în care modificarea programului de lucru nu este posibilă, specialiștii recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și nutritivă, exerciții regulate, asigurarea suficientă de vitamina D, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase.

Este important să faci controale medicale regulate, în special dacă observi semne de perturbare a somnului, cum ar fi oboseala, probleme gastrointestinale, probleme cognitive sau sănătate mentală deficitară.

Screening-urile pentru cancer, cum ar fi mamografiile și controalele pentru cancerul colorectal și de prostată, pot contribui la detectarea precoce a eventualelor probleme. Există și strategii care te pot ajuta să echilibrezi ritmurile circadiene în timpul lucrului de noapte, precum utilizarea draperiilor opace și expunerea la lumină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel