Obezitatea legată de boala ficatului gras: o posibilă soluție cu ajutorul unui hormon

Ficat
Cercetătorii au descoperit cum o activare directă a receptorilor de leptină din tulpina creierului reglează conținutul de grăsime al ficatului.

Hormon, obezitate, ficat. Cercetători de la Universitatea de Medicină din Viena au observat în urma testelor pe rozătoare că o activare directă a receptorilor de leptină din tulpina creierului reglează conținutul de grăsime al ficatului prin intermediul unui mecanism vagal.

„Leptina protejează împotriva unui ficat gras prin transmiterea unui semnal pe o axă a ficatului creier-vag și deci animă ficatul pentru a exporta grăsimea. La persoanele cu obezitate, leptina nu ajunge la creier în cantități suficiente pentru a transmite semnalele necesare ficatului pentru exportul de trigliceride", detaliază cercetătorul principal Thomas Scherer de la Divizia de Endocrinologie și Metabolizare la Universitatea de Medicina din Viena, citat de medicalxpress.

Hormon, obezitate, ficat: neuroni din tulpina creierului

Potrivit sursei citate, nervul vagal conectează creierul cu diferite organe și reglează metabolismul. Iar conectarea leptinei la receptori exprimată în tulpina creierului sau, mai exact, în complexul vagal dorsal, determină activarea nervului vagal și creșterea exportului de trigliceride hepatice (grăsimi alimentare) și reducerea sintezei grăsimii din carbohidrați în ficat.

„Acest lucru se datorează activării neuronilor din tulpina creierului. Aceste constatări oferă noi abordări pentru combaterea bolii hepatice grase non-alcoolice, care apare adesea în legătură cu obezitatea. Rezultatele au fost publicate în Nature Communications", mai precizează sursa citată.

Hormon, obezitate, ficat: ce este leptina

Leptina constituie un hormon produs de țesutul adipos și este implicat critic în controlul apetitului și al satisfacției foamei. Leptina trece bariera sange-creier/hemato-encefalică și semnalează creierului cât de multă masă de grăsime este disponibilă în organism.

Persoanele care suferă de obezitate sau de boala ficatului gras au, de regulă, niveluri ridicate de leptină circulante datorită creșterii masei de grăsime corporală. Iar semnalul de leptină care ajunge în creier poate fi limitat datorită rezistenței la leptină.

Hormon, obezitate, ficat: idei

Oamenii de știință austrieci susțin că un posibil punct de plecare pentru viitoarele terapii ar fi administrarea directă a leptinei în creier printr-un spray nazal sau prin abordări farmacologice care restabilesc sau îmbunătățesc la leptină a creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel