A început sezonul accidentelor pe...
Lipsa unui nutrient esențial este mai nociv decât fumatul și ne poate pune viața în pericol. Două studii au legat lipsa acestui nutrient de un risc crescut de moarte prematură. Speranța de viață este influențată de o multitudine de factori diferiți. Unii, cum ar fi genetica, boala și leziunile, sunt dincolo de controlul nostru, în timp ce alții, cum ar fi dieta și frecvența exercițiilor fizice, depind de noi.
Fumatul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri pentru sănătatea noastră. Nu numai că este principala cauză a cancerului pulmonar la nivel mondial, dar poate, de asemenea, să crească riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Dar oamenii de știință au dezvăluit că o anumită deficiență din dietă ar putea fi chiar mai rea decât fumatul. Un studiu a constatat că lipsa de omega-3 din dietă poate scurta durata vieții chiar mai mult decât fumatul.
Oamenii de știință au descoperit că fumatul reduce speranța de viață cu patru ani, în timp ce nivelurile scăzute ale acidului gras, găsit în principal în peștele gras precum somonul și macroul, ar putea să o reducă cu cinci ani.
Studiul, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a utilizat statistici din Framingham Heart Study (FHS), unul dintre cele mai longevive studii din lume.
Vezi și: Simptomele tulburării de alimentație compulsive. Cum să recapeți controlul asupra apetitului tău
FHS a oferit informații unice despre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare și a condus la dezvoltarea Scorului de Risc Framingham bazat pe opt factori de risc standard - vârsta, sexul, fumatul, tratamentul hipertensiunii, statusul diabetului, tensiunea arterială sistolică, colesterolul total și colesterolul HDL.
Cercetătorii din studiu au descoperit că măsurarea acizilor grași ar putea prezice mortalitatea similar cu factorii de risc standard. Coautorul Dr. Bill Harris, președintele Institutului de Cercetare a Acizilor Grași, a explicat care este, de fapt, impactul acestui nutrient.
"Informațiile transportate în concentrațiile a patru acizi grași din celulele roșii din sânge au fost la fel de utile ca cele transportate în nivelurile de lipide, tensiunea arterială, fumatul și statusul diabetic în ceea ce privește prezicerea mortalității totale.
Acest lucru subliniază puterea Indicelui Omega-3 ca factor de risc și ar trebui considerat la fel de important ca și ceilalți factori de risc stabiliți, și poate chiar mai important", a explicat dr. Bill Harris.
Omega-3 - FOTO: Freepik@wisetchat
Ar putea fi, de asemenea, util pentru prevenirea problemelor de sănătate, întârzierea morții și evaluarea abordărilor de tratament. Un raport anterior din 2018, asupra a 2.500 de participanți din Framingham Offspring Cohort, a constatat că persoanele cu un Index Omega-3 ridicat aveau cu 33% mai puține șanse de a muri. Cercetarea a evidențiat, de asemenea, modul în care consumul de omega-3 în întreaga lume este asociat cu speranțe de viață variate.
Cercetătorul principal al studiului, dr. Michael McBurney, de la Universitatea din Guelph, Canada, a spus care țară are un index de Omega-3 crescut și ce impact are asupra speranței de viață.
"Este interesant de remarcat că în Japonia, unde Indexul Omega-3 mediu este mai mare de opt procente, durata de viață așteptată este cu aproximativ cinci ani mai lungă decât în Statele Unite, unde Indexul Omega-3 mediu este de aproximativ cinci procente.
Prin urmare, în practică, alegerile alimentare care schimbă Indicele Omega-3 pot prelungi viața. În modelul combinat final, fumatul și Indicele Omega-3 par să fie cei mai ușor de modificat factori de risc.
A fi fumător activ, la vârsta de 65 de ani, scade mai mult de patru ani din viață, comparativ cu a nu fuma, o reducere a vieții echivalentă cu a avea un Index Omega-3 scăzut față de unul ridicat", a spus dr. Michael McBurney.
Alimente bogate în omega-3 includ:
- Pește și alte fructe de mare (în special pește gras de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele)
- Nuci și semințe (cum ar fi semințele de in, semințele de chia și nucile)
- Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de in, uleiul de soia și uleiul de rapiță).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...