Narcolepsia, somnolența din timpul zilei, cauze. Poate fi semnul unei tumori cerebrale

narcolepsia - FOTO: Freepik@cookie_studio
Narcolepsia duce la un somn anormal care poate afecta calitatea vieții unei persoane.

Narcolepsiaeste o afecțiune neurologică cronică care afectează sistemul nervos. Narcolepsia este o condiție rară. Experții estimează că afectează aproximativ 1 din 2.000 de persoane.

Simptomele narcolepsiei încep de obicei între vârstele de 7 și 25 de ani, deși afecțiunea nu este adesea recunoscută imediat și adesea diagnosticată greșit. De obicei începe la mijlocul adolescenței. Narcolepsia provoacă somnolență semnificativă în timpul zilei și "atacuri de somn," sau copleșitoare sau somn fragmentat pe timp de noapte.

În multe cazuri, provoacă, de asemenea, pierderea neașteptată și temporară a controlului muscular, cunoscut sub numele de cataplexie. Acest lucru poate fi confundat cu activitatea convulsiilor, în special la copii. Acest lucru este acum numit narcolepsie de tip 1. Când cataplexia este absentă, se numește narcolepsie de tip 2.

În plus, persoanele cu narcolepsie pot avea dificultăți în menținerea locurilor de muncă, la școală, și au probleme cu menținerea relațiilor din cauza episoade de somnolență excesivă în timpul zilei.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci usturoi crud. Ce efecte are asupra organismului

Narcolepsia, două tipuri

Există două tipuri de narcolepsie:

Tipul 1 este cel mai frecvent. Acesta include un simptom numit cataplexie, sau pierderea bruscă a tonusului muscular. Persoanele cu acest tip de narcolepsie au episoade de somnolență extremă și cataplexie în timpul zilei din cauza nivelului scăzut în creier de o proteină numită hipocretin.

Tipul 2 este narcolepsia fără cataplexie. De obicei, persoanele cu narcolepsie de tip 2 au niveluri normale de hipocretin.

Vezi și: Durerea de cap, factori banali care o pot declanșa. La unii nici nu te-ai fi așteptat

Narcolepsia, simptome

Cât de des și cât de intens apar simptomele narcolepsie pot varia. Mai jos sunt simptome comune.

- Somnolență semnificativă în timpul zilei. Aproape toată lumea cu narcolepsie se confruntă cu somnolență excesivă în timpul zilei .  Somnolența excesivă din timpul zilei face dificilă funcționarea corectă în timpul zilei.

- Cataplexia. Cataplexia este o pierdere bruscă, temporară a tonusului muscular. Acesta poate varia de la pleoapele înclinate (denumite cataplexii parțiale) la colapsul total al corpului.

Râsul și emoțiile intense, cum ar fi emoția și frica, pot declanșa cataplexie.  Se poate întâmpla de mai multe ori pe zi până la o dată pe an. Uneori, cataplexia poate apărea mai târziu în cursul bolii, sau poate merge nedetectată din cauza medicamentelor care suprima aceasta, cum ar fi anumite antidepresive.

Vezi și: Qatar. De ce e bine să te uiți la meciurile de fotbal. Beneficiile uimitoare pe care le vei simți

Somnul slab reglat de miscarea rapida a ochilor (REM)

Somnul REM este etapa de somn atunci când aveți vise vii cu pierderea tonusului muscular. De obicei, începe la aproximativ 90 de minute după ce adormiți. Somnul REM se poate întâmpla în orice moment al zilei pentru persoanele cu narcolepsie, adesea în aproximativ 15 minute după adormire.

Paralizia somnului. Paralizia somnului este incapacitatea de a se mișca sau de a vorbi în timp ce adormiți, dormiți sau vă treziți. Episoadele durează doar câteva secunde sau minute.

Paralizia somnului imită paralizia observată în timpul somnului REM. Aceasta nu afectează mișcările ochilor sau capacitatea de a respira, totusi.

Halucinații la adormire. Persoanele cu narcolepsie pot avea frecvent vise vii care pot apărea atunci când adormi sau se trezesc.

Somn fragmentat. Deși persoanele cu narcolepsie sunt excesiv de somnoroase în timpul zilei, acestea pot avea dificultăți în adormire.

Vezi și: Sindromul Sweet, afecțiune a pielii, cauze și tratament. Poate fi chiar un semn de cancer

Narcolepsia, cauze

Cauza exactă a narcolepsiei este necunoscută. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni cu tip 1 (narcolepsie cu cataplexie) au o cantitate scăzută de o proteină creierului numit hipocretin. Una dintre funcțiile hipocretinului este reglarea ciclurilor de somn-veghe.

Oamenii de știință cred că mulți factori pot provoca niveluri scăzute de hipocretin. O mutație genetică este asociată cu niveluri scăzute de hipocretin. Se crede că această deficiență ereditară, împreună cu un sistem imunitar care atacă celulele sănătoase, contribuie la narcolepsie.

Alți factori, cum ar fi stresul, traumele cerebrale, expunerea la toxine și infecția, pot juca, de asemenea, un rol.

Narcolepsia, factori de risc

Unii dintre factorii de risc pentru narcolepsie pot include următoarele:

- Istoricul familial. Dacă aveți un membru al familiei de gradul întâi (cum ar fi un părinte sau frate) cu narcolepsie, ai putea fi de 40 de ori mai expus să suferi de narcolepsia.

- Vârstă. Există două perioade de vârf de diagnostic pentru narcolepsie: în jurul vârstei de 15 ani și în jurul vârstei de 36 de ani. Cu toate acestea, narcolepsia este frecvent subdiagnosticată sau chiar nediagnosticată.

- Traumatisme cerebrale anterioare. În cazuri rare, narcolepsia poate apărea după traumatisme severe la zone ale creierului care reglează veghe și somn REM. Tumorile cerebrale pot provoca, de asemenea, narcolepsie.

Vezi și: Mituri legate de anticoncepționale, demontate. Ginecolog: Infertilitatea vine de la sechelele BTS, nu de la pilule

Narcolepsia, tratament

Narcolepsia este o afecțiune cronică. Deși nu are un tratament specific, anumite medicamente vă pot ajuta să vă gestionați simptomele.

Medicamentele, ajustarea stilului de viață și evitarea activităților periculoase pot juca un rol în gestionarea acestei afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel