Murmurul cardiac, când este inocent și când ascunde o boală gravă

Copii
Murmurul cardiac este, de fapt, sunetul pe care-l aude medicul când îți ascultă inima cu un stetoscop. În unele cazuri este inocent, în altele însă poate ascunde boli mult mai grave, din care unele îți pun viața în pericol.

Murmurul cardiac inocent înseamnă de fapt sunetele generate de sângele care circulă prin camerele și valvele inimii sau prin vasele de sânge din apropierea inimii. Murmurul inocent este frecvent la copii și în cele mai multe cazuri este inofensiv. Acest murmur cardiace pot fi de asemenea denumite murmur „funcțional" sau „fiziologic".

Mulți copii au murmur cardiac inocent, care poate să dispară și apoi să reapară. Atunci când ritmul cardiac al copilului se schimbă, cum ar fi în timpul emoției sau fricii, acest murmur inocent poate deveni mai puternic sau mai slab. Asta nu înseamnă că murmurul inocent este un motiv de îngrijorare.

Dacă medicul aude un murmur cardiac atunci când ascultă inima copilului, acesta poate recomanda testări suplimentare pentru a confirma că murmurul este inocent.

Cu excepția cazului în care investigațiile sugerează că e ceva mai grav, copilul nu va avea nevoie de medicamente și nu are probleme cardiace sau boli de inimă. Nu trebuie să răsfățați copilul sau să-i restricționați dieta ori activitățile. Copilul tău poate fi la fel de activ ca orice alt copil normal și sănătos.

În majoritatea cazurilor, murmurul inocent dispare atunci când copilul crește șiajunge la vârsta adultă, dar unii adulți îl pot avea în continuare.

Cauzele grave

Sunt cazuri însă că murmurul cardiac nu este inocent, ci este cauzat de valvele defecte. De exemplu, o valvă cardiacă stenotică are o deschidere mai mică decât în mod normal și nu se poate deschide complet. Sau este posibil ca o valvă să nu se poată închide complet. Acest lucru duce la un soi de regurgitare, care face sângele să se scurgă înapoi prin valvă în vase. Stenoza valvei aortice este o boală severă și lent progresivă care se rezolvă doar prin intervenție chirurgicală!

Anumite defecte congenitale, precum și alte condiții precum sarcina, febra, anemia sau tirotoxicoza (o afecțiune care apare la pacienții cu hipertiroidă) pot provoca, de asemenea, murmur cardiac, arată cardiologii de la American Heart Association.

Un murmur care apare atunci când mușchiul cardiac se relaxează între bătăi se numește murmur diastolic. Un murmur sistolic apare atunci când mușchiul cardiac se contractă.

Murmurul sistolic este clasificat după intensitate (zgomot) de la 1 la 6, cu un stetoscop ușor îndepărtat de pe piept. Un grad 1 (din 6) este slab, auzit doar cu un efort. Un grad 6 înseamnă că este extrem de tare și poate fi auzit cu stetoscopul chiar și când este ușor îndepărtat de pe piept.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel