Te pregătești pentru prima ta...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care organismul nu produce suficientă insulină sau nu o utilizează eficient, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge. Considerat dintotdeauna ireversibil, cercetările recente sugerează că ar putea fi reversibil.
Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate cauza alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, pierderea vederii și bolile renale. Pentru a gestiona diabetul, persoanele pot urma o dietă sănătoasă, pot face exerciții fizice regulate și, dacă este necesar, pot pierde în greutate și pot lua medicamente. Unele persoane pot chiar să își inverseze diabetul de tip 2 prin modificări ale stilului de viață.
Diabetul de tip 2 este în curs de inversare, ceea ce înseamnă că scade nivelul zahărului din sânge. Acest lucru poate dura mult timp, iar apoi poate fi considerat în remisie. Remisiunea apare după ce timp de trei luni ai avut un nivel al glicemiei de pre-diabet fără a utiliza medicamente, așa cum se determină printr-un test al hemoglobinei A1C (HbA1C). Acest nivel este determinat prin intermediul unui test HbA1C.
În timp ce inversarea și remisia sunt posibile, o vindecare nu este posibilă. Nivelurile de zahăr din sânge pot reveni la nivelurile pre-diabetice chiar și după obținerea reversiei sau remisiunii, făcând din diabetul de tip 2 o boală cronică. Prin urmare, vindecarea diabetului de tip 2 nu este posibilă.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat sau pus în remisie prin diverse schimbări ale stilului de viață, inclusiv dietă, exerciții fizice și pierderea în greutate. Pierderea în greutate este un factor-cheie în inversarea și remisia diabetului, iar persoanele cu diabet de tip 2 care sunt supraponderale sau obeze pot beneficia de o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate.
Chirurgia metabolică, cunoscută și sub numele de chirurgie bariatrică, poate îmbunătăți imediat nivelurile de glucoză în rândul pacienților cu obezitate și este eficientă în inversarea diabetului datorită pierderii semnificative în greutate.
Modificările dietetice sunt o altă schimbare principală a stilului de viață care poate duce la niveluri normale de zahăr din sânge pe termen lung. Carbohidrații au un impact direct asupra nivelului de zahăr din sânge, astfel încât, cu cât consumați mai mulți carbohidrați, cu atât glicemia dumneavoastră ar putea fi mai ridicată.
Nu există o dietă sau un plan de masă unic pentru diabetul de tip 2, dar cu ajutorul furnizorului dvs. de asistență medicală, puteți determina ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. Persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui să aibă o dietă bogată în legume fără amidon, cereale integrale și alimente neprocesate, cu minimum de zahăr adăugat sau cereale rafinate.
Metoda farfuriei pentru diabet zaharat este un instrument ușor de utilizat pentru a pregăti mese prietenoase cu glicemia, jumătate din farfurie fiind umplută cu o legumă fără amidon, iar celelalte două sferturi fiind împărțite între proteine slabe și carbohidrați.
Foto: Freepik @Anna Tolipova
Prevenirea diabetului de tip 2 implică activitate fizică, care este recomandată să includă cel puțin 150 de minute de activitate moderată până la viguroasă pe săptămână, inclusiv mersul pe jos, înotul, mersul pe bicicletă și treburile casnice. Sesiunile de antrenament de rezistență ar trebui efectuate de două ori pe săptămână, două sau trei sesiuni având loc în mod ideal în două zile libere la rând.
Antrenamentul în intervale de intensitate ridicată (HIIT) este o abordare benefică a exercițiilor fizice în cazul diabetului de tip 2, implicând explozii intense de activitate fizică în intervale scurte care pot fi deosebit de eficiente în îmbunătățirea nivelului de glucoză.
Medicația este esențială pentru inversarea inițială a diabetului de tip 2, iar orice medicament care scade glicemia trebuie întrerupt pentru a determina dacă inversarea se va menține pe termen lung. Tipul de medicație prescris depinde de factori precum modul în care medicamentul gestionează glicemia, alte afecțiuni, costul și stilul de viață.
Vezi și: Pietrele la rinichi: simptome, cauze și când să ceri ajutor medical. Impactul lor asupra sănătății
Diabetul de tip 2 poate suferi o inversare sau o remisiune, dar este necesară o monitorizare continuă, deoarece nu este vindecat, ci mai degrabă a ajuns la un punct în care nivelul zahărului din sânge se situează la niveluri care nu țin de diabet. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot reapare după remisie din cauza creșterii în greutate, a stresului și a declinului funcțional al celulelor care produc insulină.
Se recomandă analize de sânge regulate și evitarea medicamentelor care pot crește glicemia trebuie discutată cu un furnizor de servicii medicale. Modificările stilului de viață trebuie, de asemenea, menținute pentru a preveni creșterea din nou a glicemiei.
Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică care determină un nivel ridicat al zahărului din sânge și care poate duce la complicații precum boli de inimă, boli renale și pierderea vederii dacă nu este gestionat corespunzător.
Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că diabetul de tip 2 poate fi inversat, permițând nivelului de zahăr din sânge să revină sub criteriile de diagnostic. Dacă această inversare durează mai mult de trei luni fără a utiliza medicamente pentru scăderea glicemiei, diabetul poate fi considerat în remisie. Monitorizarea regulată este în continuare necesară pentru boală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...