Medicamentele care deshidratează. La ce să fii atent în această perioadă

medicamentele - FOTO: Freepik@gritsiv
O serie de medicamente prescrise pentru diferite afecțiuni, precum colesterolul mărit, hipertensiunea arterială pot să deshidrateze și să ducă la supraîncălzire, mai ales în această perioadă cu temperaturi ridicate.

În fața venirea verii și a temperaturilor în creștere, un avertisment alarmant a fost emis pentru cei care iau medicamente comune pentru afecțiuni precum tensiunea arterială, alergiile sau problemele de sănătate mintală. Aceste medicamente, menite să ajute în gestionarea condițiilor medicale, pot adesea crește riscul de deshidratare și supraîncălzire în fața căldurii intense.

Astfel, în mijlocul pregătirilor pentru vacanță și încercărilor de a te bucura de soare, trebuie să fii conștient că aceste medicamente ar putea face diferența dintre o zi plăcută la plajă și o situație medicală gravă.

Cei care iau medicamente pentru afecțiuni precum tensiune arterială ridicată, alergii și tulburări de sănătate mintală pot experimenta efecte secundare nedorite care împiedică capacitatea lor de a se hidrata sau de a se răcori eficient în timpul vremii calde.

Vezi și: Tratamentul care reduce tumorile în cazul cancerului de colon. Combinația de suplimente mai benefică decât imunoterapia

Ce trebuie să știi

Diureticele,  medicamentele folosite frecvent pentru a crește frecvența urinării în tratamentul insuficienței cardiace, hipertensiunii arteriale sau bolilor renale, ar putea cauza probleme. În timp ce pierderea de lichide este benefică în aceste condiții, uneori poate duce la deshidratare sau dezechilibru de electroliți precum magneziu, potasiu sau sodiu, făcând mai dificilă reglarea temperaturii corpului.

Pacienții care iau aceste tipuri de medicamente sunt sfătuiți să consume cantități adecvate de apă și să fie atenți la semnele de deshidratare, cum ar fi durerile de cap, amețelile, urina închisă la culoare și setea.

Un alt medicament care poate reprezenta un pericol în vreme caldă sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), utilizați de pacienții cu hipertensiune arterială. Pe măsură ce temperatura crește, acești pacienți pot fi mai predispuși la leșinuri sau căderi.

În plus, acest medicament poate suprima senzația de sete, făcând dificilă recunoașterea deshidratării. Beta-blocantele prezintă, de asemenea, un risc, deoarece nu numai că cresc probabilitatea de leșin și căderi, dar inhibă și transpirația, crescând riscul de supraîncălzire din cauza răcirii insuficiente.

Acest efect secundar nu este exclusiv beta-blocantelor; mai multe medicamente antipsihotice utilizate pentru tratarea afecțiunilor de sănătate mintală, cum ar fi haloperidolul, olanzapina și risperidona, afectează și capacitatea de a transpira.

"Temperatura corpului are o probabilitate mai mare să crească când luați aceste medicamente", a explicat dr. Michael Redlener, directorul medical al departamentului de urgență de la Mount Sinai West, pentru New York Times, citat de The Mirror.

Vezi și: Afecțiunea la care sunt predispuși vârstnicii. Impactul, semnificativ: risc de depresie, demență și căderi

Tratamentul pentru tiroidă și căldura

Persoanele care iau medicamente pentru tiroidă pentru o tiroidă subactivă ar putea fi, de asemenea, afectate, deoarece aceste medicamente pot crește temperatura corpului și pot face mai dificilă reglarea eficientă a temperaturii corpului. Stimulantele precum amfetaminele și medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) pot, de asemenea, crește riscul de afecțiuni legate de căldură prin interacțiunea cu sistemul nervos central și creierul.

Riscurile nu se limitează doar la medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Anumite medicamente eliberate fără rețetă pot, de asemenea, să vă facă mai vulnerabil la afecțiuni legate de căldură, inclusiv somniferele precum și medicamentele pentru febra fânului.

Vezi și: Cum se simte teroarea în cuplu și de câte tipuri este. Radu Leca: Te simți îngrozitor. E diabolic

Medicamentele care deshidratează - FOTO: Freepik@showtimeag

Recomandări esențiale

Un mod de a rămâne în siguranță este să încercați să vă limitați expunerea la temperaturile exterioare, rămânând într-un mediu cu aer condiționat. Dacă acest lucru nu este posibil, consumul adecvat de apă și statul în umbră în aer liber vă vor ajuta să reduceți riscul de a suferi complicații grave.

Când sunteți în aer liber, încercați să purtați haine lejere de o nuanță deschisă, cum ar fi alb, galben sau culori pastelate, în loc de nuanțe închise cum ar fi negru, verde și navy care absorb căldura. Dacă petreceți timp în aer liber, este important să fiți familiarizați cu semnele bolilor legate de căldură, cum ar fi epuizarea din cauza căldurii, pentru a primi tratament în timp util. Semnele includ transpirație abundentă, dureri de cap, greață, piele umedă și uneori chiar vărsături.

Căldura excesivă, factor de risc pentru AVC

Dacă epuizarea din cauza căldurii este lăsată netratată, poate duce la un accident vascular cerebral, care apare atunci când temperatura corpului ajunge la 39°C sau mai mare și poate fi fatală dacă este lăsată netratată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel