Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"Mâncarea îmi dă îmbrățișări", este vorba multor oameni cărora ochii li se luminează când aud de mâncare, dar și replica unei paciente care a muncit săptămâni pentru a înțelege care este relația sa cu mâncarea și cum se explică faptul că mănâncă chiar și atunci când e sătulă și consumă alimente despre care știe că nu-i fac bine sănătății.
La fel ca milioane de oameni care se luptă cu greutatea sau cu boala obezității, Sylvia Gonsahn-Bollie încercase mai multe diete și programe, dar continua să revină la tipare alimentare nefolositoare.
Tiroida Hashimoto: simptome și cauze. Semnul simplu dat de oboseală. Cum știi că ai boala de tiroidă
Femeia era o mâncătoare emoțională, iar pandemia nu făcea decât să-i înrăutățească alimentația emoțională.
Fiind o profesionistă singură, forțată să lucreze de acasă în timpul pandemiei, a devenit singuratică. A trecut de la a lucra într-un birou aglomerat din centrul orașului, de la a se antrena pentru semimaratoane și a preda sesiuni de antrenament în direct la a fi singură zilnic.
Singura ei interacțiune umană reală a fost atunci când a comandat mese zilnice de livrare a mâncărurilor sale preferate. Fiind o persoană cu diabet de tip 2, știa că obiceiul ei de a livra la domiciliu îi distrugea sănătatea, dar voința nu era suficientă pentru a o face să se oprească.
Psihologul ei a îndrumat-o să meargă la un consultant în obezitate integrativă pentru a o ajuta să piardă în greutate și să găsească soluții pe termen lung.
Femeia a recunoscut că știa ce făcea în calitate de mâncătoare emoțională. Dar, la fel ca mulți mâncători emoționali, nu știa de ce sau cum să treacă de la mâncatul emoțional la mâncatul bazat pe semnalele biologice de foame.
Astfel, potrivit experților în obezitate, provocările alimentației emoționale pot sabota chiar și cel mai bun plan de pierdere în greutate.
Este important să nu respingem mâncatul emoțional ca fiind condus numai de emoții. Reamintim că foamea este reglată hormonal. Există două căi principale ale foamei:
- calea homeostatică
- calea hedonică.
Calea homeostatică este calea noastră biologică a foamei și este determinată de nevoia de energie în calorii.
În schimb, alimentația hedonică este condusă de plăcere și folosește stimulii emoționali pentru a "ocoli" semnalele fizice de foame/satisfacție. Alimentația emoțională se încadrează în calea hedonică.
În calitate de clinicieni, primul pas pentru a ajuta un pacient care se luptă cu alimentația emoțională este ascultarea empatică, apoi evaluarea oricăror cauze fiziologice, potrivit specialiștilor, citați de Medscape.
Mai mulți factori pot perturba reglarea fiziologică a apetitului, cum ar fi:
- tulburările de somn
- nivelurile ridicate de stres
- multe afecțiuni medicale, dar fără a se limita la obezitate, diabet și sindromul ovarelor polichistice.
Factori precum rezistența la insulină și inflamația sunt o legătură comună în aceste afecțiuni. Ambele contribuie la fiziopatologia modificărilor apetitului și pot influența alți hormoni care duc la reducerea satisfacției după masă.
În plus, afecțiunile de sănătate mintală pot perturba nivelurile de neurotransmițători precum serotonina și dopamina, care pot provoca, de asemenea, modificări ale apetitului.
Aceste setări ale apetitului perturbat fiziologic pot declanșa alimentația hedonică. Dar relația este complexă. De exemplu, o modalitate de a cerceta alimentația hedonică este folosirea Scalei de putere a alimentelor.
Studiile de IRM funcțional arată că persoanele cu valori mai mari ale scalei Power of Food Scale au mai multă activitate cerebrală în cortexul vizual atunci când văd alimente foarte gustoase. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine implicațiile clinice ale acestei descoperiri, este încă un indicator că mâncatul "emoțional" nu este doar emoțional. Este, de asemenea, fiziologică.
Mâncătorii emoționali au legături emoționale puternice cu mâncarea și cu modelele de comportament. Adesea, indiciile fiziologice au fost cuplate cu obiceiuri psihologice.
De exemplu, menstruația este un declanșator fiziologic comun pentru mâncatul de stres pentru mulți dintre pacienții mei. Studiile au arătat că, pe lângă faptul că nivelurile de fier se modifică în timpul menstruației, se modifică și nivelurile de calciu, magneziu și fosfor.
Din punct de vedere emoțional, disconfortul "acelei perioade a lunii" poate duce la alinarea în alimente reconfortante, cum ar fi ciocolata în diferite forme. Dar acest lucru nu este surprinzător, deoarece cacao și derivatul său, ciocolata, sunt bogate în fier și alte minerale. Ciocolata se adresează de fapt unei nevoi fizice și emoționale. Poate fi util să le subliniați această asociere pacienților dumneavoastră.
Sugerați alegerea unei forme de ciocolată cu conținut mai scăzut de zahăr, cum ar fi ciocolata neagră, sau chiar încercarea de a încerca cacao nibs, în timp ce abordați orice emoții.
Dar condițiile și modelele fiziologice nu sunt singurii factori declanșatori ai alimentației emoționale. Locurile și condițiile psihologice pot declanșa, de asemenea, mâncatul emoțional.
Ce efecte dure are mâncatul emoțional?
Mâncatul emoțional poate duce la sentimente de vinovăție, rușine și auto-consiliere negativă. În plus, mâncatul emoțional duce la creștere în greutate, obezitate și bolile declanșate de greutatea excesivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...