Schimbările extreme de temperatură...
Luxația este o afecțiune în care oasele dintr-o articulație se separă de locul lor normal, adesea ca urmare a unui traumatism sau a unei mișcări bruște.
Această separare poate fi parțială sau completă și poate implica orice articulație din corp, inclusiv umeri, degete, genunchi, glezne sau șolduri.
Cauzele luxațiilor pot varia, dar cele mai comune sunt traumele acute, cum ar fi căderile, accidentele auto, lovirile sau accidentările sportive.
De asemenea, luxațiile pot apărea ca urmare a mișcărilor bruște și neașteptate, cum ar fi răsucirea sau întinderea articulațiilor în mod excesiv.
"Aici vorbim de o patologie mult mai frecventă și sunt două categorii de luxații:
- prima luxație
- luxațiile recidivante.
Și dacă vorbim de prima luxație, lucrurile s-au schimbat radical în ultimul timp.
Dacă acum 20-30 de ani prima luxație era regulă: imobilizată 3 săptămâni, recuperare, acum totul a virat la pacienții tineri, sportiv de performanță, sport de contact, prima luxație egal operație.
Nu se mai așteaptă, pentru că riscul de recidivă la acești pacienți, sunt pacienți în grupul de risc de recidivă 100%.
Poate să nu se luxeze, să-și piardă complet legătura cu glezna humerală, ci doar să aibă tendința de luxație, ceea ce pacientul resimte tot ca un umăr sărit. Această instabilitate pe care și-o reduce singur uneori.
Aici trebuie neapărat investigații imagistice RMN și CT, pentru că există două tipuri de intervenție: o intervenție pe părți moi care înseamnă reinserția capsulei și a umărului la locul lui și o intervenție pe os cu osteotomia apofizei coracoide și fixarea ei", a declarat Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Tratamentul unei luxații poate varia în funcție de gravitatea și localizarea afecțiunii. Este important să mergi la medic imediat ce s-a produs luxația pentru a minimiza riscul de complicații și pentru a asigura o recuperare adecvată.
"Indiferent de intervenție că vorbim, pacientul e imobilizat într-un sling pentru 4 săptămâni, după care face recuperare medicală.
În principiu, între 3 și 6 luni revine la activitatea sportivă în funcție de ce sport practică.
Nu este ceva dificil ca recuperare postoperatorie, poziția este normală, pacientul poate să-și facă toaleta, se îmbracă, se dezbracă.
Cu cât sunt mai tineri, cu atât riscul luxație este mai mare.
În general, pacienții au luxații după 16 ani", ne-a mai spus medicul ortoped.
Ignorarea unei luxații sau încercarea de a o trata singur poate agrave problema și poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi leziuni ale ligamentelor, fracturi asociate sau instabilitate cronică a articulației.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...