Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Criza de cadre medicale pune în pericol sănătatea oamenilor dintr-o localitate din Vrancea, care, dacă au vreo urgență, trebuie să meargă la un spital aflat la 20 de kilometri distanță.
Linia de gardă pe medicină generală a fost suspendată temporar, „la cererea unității noastre, din cauza lipsei medicilor. La momentul în care s-a cerut suspendarea, nu mai aveam decât patru medici pe linia de gardă de medicină generală, numărul acestora fiind de fapt numărul minim de medici cu care putea funcționa o linie de gardă continuă. Dar unul din cei patru medici avea contractul suspendat, din motive medicale. Practic, linia de gardă nu mai putea funcționa. Am încercat să găsim medici pe care să-i angajăm cu contract, dar problema este că în linia de medicină generală nu poate profesa un medic cu orice specialitate. Toți medicii pe care i-am găsit aveau deja două joburi și nu mai aveau cum să intre în contract cu spitalul", a declarat purtător de cuvânt al Spitalului Dumbrăveni, Gina Șerban.
Pentru a evita suspendarea liniei de gardă, conducerea spitalului a făcut demersuri și la Ministerul Sănătății, însă singurii medici disponibili au fost de familie, care nu pot profesa în linia de medicină generală.
Practic, aceasta ar fi fost a doua linie de gardă de la Spitalul Dumbrăveni, după ce din 2016, tot din lipsă de medici, fusese suspendată linia de gardă pe psihiatrie. Pentru a nu pierde finanțarea de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conducerea spitalului a decis însă să repornească forțat linia de gardă de la psihiatrie, deși doi dintre medicii psihiatri angajați aici sunt deja pensionari.
„Acum, odată cu suspendarea liniei de medicină generală, pe 25 aprilie, a trebuit să încetăm suspendarea liniei de Psihiatrie și să reluăm această activitate a gărzii de Psihiatrie la domiciliu, pentru că spitalul nu poate funcționa fără măcar o linie de gardă. Dacă nu avem măcar o linie de gardă, nu putem obține finanțare de la CNAS. Este obligatoriu. Noi suntem un spital de monospecialitate psihiatrie, linia de gardă obligatorie este cea de psihiatrie. În momentul de față, linia funcționează cu patru medici, toți angajați ai spitalului, unii cu contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, alții cu contract de prestări servicii. Doi dintre ei sunt medici care profesează de peste 30 de ani aici, dar din cauza vârstei nu au putut rămâne angajați cu contract de muncă", a precizat Gina Șerban, citată de Agerpres.
Din 25 aprilie, toate urgențele din zonă sunt îndreptate direct la Unitatea de Primire de la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon" din Focșani, la 29 de kilometri distanță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...