Linie de gardă de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, suspendată

Pentru că nu sunt medici, Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni nu mai are linia de gardă de medicină generală. Foto: Agerpres
Linia de gardă de medicină generală a Spitalului de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, Vrancea, a fost suspendată, din 25 aprilie, pentru că nu sunt suficienți medici cât să o acopere, a anunțat conducerea spitalului. Ca să poată primi finanțare de la CNAS, conducerea spitalului a redeschis forțat o altă linie de gardă, cu doi medici pensionari.

Criza de cadre medicale pune în pericol sănătatea oamenilor dintr-o localitate din Vrancea, care, dacă au vreo urgență, trebuie să meargă la un spital aflat la 20 de kilometri distanță.

Linia de gardă pe medicină generală a fost suspendată temporar, „la cererea unității noastre, din cauza lipsei medicilor. La momentul în care s-a cerut suspendarea, nu mai aveam decât patru medici pe linia de gardă de medicină generală, numărul acestora fiind de fapt numărul minim de medici cu care putea funcționa o linie de gardă continuă. Dar unul din cei patru medici avea contractul suspendat, din motive medicale. Practic, linia de gardă nu mai putea funcționa. Am încercat să găsim medici pe care să-i angajăm cu contract, dar problema este că în linia de medicină generală nu poate profesa un medic cu orice specialitate. Toți medicii pe care i-am găsit aveau deja două joburi și nu mai aveau cum să intre în contract cu spitalul", a declarat purtător de cuvânt al Spitalului Dumbrăveni, Gina Șerban.

Pentru a evita suspendarea liniei de gardă, conducerea spitalului a făcut demersuri și la Ministerul Sănătății, însă singurii medici disponibili au fost de familie, care nu pot profesa în linia de medicină generală.

O linie suspendată, alta reluată de nevoie

Practic, aceasta ar fi fost a doua linie de gardă de la Spitalul Dumbrăveni, după ce din 2016, tot din lipsă de medici, fusese suspendată linia de gardă pe psihiatrie. Pentru a nu pierde finanțarea de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conducerea spitalului a decis însă să repornească forțat linia de gardă de la psihiatrie, deși doi dintre medicii psihiatri angajați aici sunt deja pensionari.

„Acum, odată cu suspendarea liniei de medicină generală, pe 25 aprilie, a trebuit să încetăm suspendarea liniei de Psihiatrie și să reluăm această activitate a gărzii de Psihiatrie la domiciliu, pentru că spitalul nu poate funcționa fără măcar o linie de gardă. Dacă nu avem măcar o linie de gardă, nu putem obține finanțare de la CNAS. Este obligatoriu. Noi suntem un spital de monospecialitate psihiatrie, linia de gardă obligatorie este cea de psihiatrie. În momentul de față, linia funcționează cu patru medici, toți angajați ai spitalului, unii cu contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, alții cu contract de prestări servicii. Doi dintre ei sunt medici care profesează de peste 30 de ani aici, dar din cauza vârstei nu au putut rămâne angajați cu contract de muncă", a precizat Gina Șerban, citată de Agerpres.

Din 25 aprilie, toate urgențele din zonă sunt îndreptate direct la Unitatea de Primire de la Spitalul Județean „Sf. Pantelimon" din Focșani, la 29 de kilometri distanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel