Leziunile renale acute: inteligența artificială ar putea fi utilizată pentru detectarea lor

Endourologie    Foto: pixabay.com
Leziunile renale acute ar putea fi în curând detectate cu ajutorul inteligenței artificiale. Aceasta este studiată din ce în ce mai mult, pentru a oferi predictibilitate în unele afecțiuni grave.

Leziuile renale vor putea fi în curând etectate cu ajutorul inteligenței artificiale. O echipă de ceretători americani și alte câteva instituții din UK și SUA au folosit iteligența artificială pentru detectarea leziunilor renale acute la pacienții internați. În lucrarea lor publicată în revista Nature, grupul descrie proiectul întreg, pas cu pas.

Leziunea renală acută (AKI) poate ava diferite cauze. În cazuri grave, poate duce la necesitatea unui transplant sau deces. AKI apare de obicei la pacienții care sunt îngrijiți în spital și este, de obicei, un semn al unei crize rapide care necesită măsuri de urgență de către personalul spitalului, pentru a preveni leziunile renale ireversibile.

În acest nou efort, cercetătorii s-au întrebat dacă ar putea fi posibilă utilizarea inteligenței artificiale pentru a detecta semne ale leziunilor renale, mai devreme decât apare în mod normal într-un spital, oferind astfel pacienților un rezultat mult mai bun. Pentru a afla, cercetătorii au lucrat cu mai multe spitale de îngrijire a veteranilor din Statele Unite.

Formele cele mai grave, prezise cu precizie

Efortul a implicat alimentarea unui sistem de înregistrare a datelor de sănătate a 703.782 de veterani cu vârste cuprinse între 18 și 90 de ani - toți au suferit de o formă de leziune renală acută. Sistemul a folosit datele de la veterani pentru a detecta tiparele de mici modificări la pacienți, cum ar fi nivelurile de creatinină în sânge. Apoi, echipa reamenajează datele ca o modalitate de testare a sistemului lor, pentru a vedea cât de bine ar putea prezice apariția leziunilor renale acute la aceiași pacienți.

Cercetătorii raportează că sistemul lor a funcționat remarcabil pentru pacienții care au dezvoltat cele mai grave forme ale afecțiunii - le-a prezis corect pentru aproximativ 90% din cazuri (cu o marjă de 48 de ore).

S-a făcut puțin mai bine pentru cazurile mai puțin grave - pentru toate cazurile testate, sistemul a fost capabil să prezică corect un eveniment acut de leziune renală în doar 55,8 la sută din cazuri. De asemenea, a dat două pozitive false pentru fiecare rezultat corect.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt optimiști cu privire la posibilitatea utilizării inteligenței artificiale în multe tipuri de scenarii de îngrijire critică, precum probabilitatea de atac de cord. Cercetătorii intenționează să continue cercetările - speră să extindă studiul la o populație mai largă.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel