Leziunile renale acute cresc riscul de demență cu 49%. Importanța identificării factorilor de risc ai demenței

leziuni renale dementa Foto: Freepik @micro_studio
Un studiu a descoperit că leziunile renale acute cresc riscul de demență cu 49%, în special demența cu corp Lewy și cea asociată bolii Parkinson.

Vezi și: Antibioticele naturale: un sprijin puternic pentru sistemul imunitar. Beneficiile antibioticelor naturale în prevenția și tratamentul infecțiilor

Un studiu realizat de cercetători de la Karolinska Institutet din Suedia a constatat că leziunile renale acute cresc riscul de demență, în special demența cu corp Lewy sau demența legată de boala Parkinson.

Studiul, care a analizat datele de sănătate de la mii de adulți în vârstă cu leziuni renale, a constatat că aceste leziuni au fost asociate cu o probabilitate cu 49% mai mare de demență. Studiul, care utilizează date din proiectul Stockholm CREAtinine Measurement (SCREAM), urmărește să identifice intervenții timpurii, tratamente și modalități de a prezice riscul de demență.

Întrucât demența afectează milioane de persoane, cercetătorii explorează intervențiile timpurii, tratamentele și modalitățile de predicție a riscului de demență. Studiul subliniază necesitatea intervențiilor și tratamentelor timpurii pentru a reduce cazurile de demență.

Importanța identificării factorilor de risc ai demenței

Demența este o tulburare cognitivă care afectează aproximativ 55 de milioane de oameni la nivel global, populația urmând să se dubleze până în 2040. Aceasta cauzează pierderea memoriei, pierderea abilităților lingvistice și probleme emoționale.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip, alături de demența cu corpi Lewy, demența vasculară și demența mixtă. Nu există un tratament pentru demență, dar unele medicamente pot încetini evoluția acesteia sau pot gestiona simptomele.

Un studiu sugerează că factorii de risc precum hipertensiunea, obezitatea și consumul de alcool pot contribui la demență, cu accent pe leziunile renale acute. Acest lucru ar putea ajuta la identificarea timpurie a persoanelor cu risc ridicat și la avansarea strategiilor de prevenire și monitorizare. Leziunile renale acute prezintă un risc mai mare de mortalitate și pot perturba bariera hemato-encefalică.

Creatinina ca indicator al leziunilor renale

Cercetătorii din cadrul proiectului SCREAM au analizat datele a aproximativ 300.000 de adulți suedezi cu vârsta de peste 65 de ani, care au efectuat prima măsurare a creatininei în ambulatoriu. Studiul a inclus participanți care nu puteau avea un diagnostic de demență la început.

Participanții au avut o vârstă medie de 75 de ani, 56,6% fiind femei. Cercetătorii au utilizat măsurători de urmărire a creatininei pentru a evalua evenimentele de leziuni renale acute, care au fost definite ca o măsurare a creatininei de 1,5 ori mai mare decât valoarea inițială, 0,3 mg / dL mai mare decât media sau dializă temporară.

Cercetătorii au notat, de asemenea, orice descoperire de demență pe baza faptului dacă participanții au început medicamente împotriva demenței, coduri de diagnostic sau s-au înregistrat în registrul suedez al tulburărilor cognitive / demențiale.

Citește și: Rolul untului în alimentația sănătoasă. Cum alegi cel mai sănătos unt

Foto: Frepik

Leziunile renale acute duc la o creștere a riscului de demență

Un studiu realizat în cadrul proiectului SCREAM a arătat că 26% dintre participanți au suferit cel puțin o leziune renală acută, iar 16% au dezvoltat demență. Rata demenței a fost semnificativ mai mare după un incident de leziune renală acută, persoanele având un risc cu 49% mai mare decât înainte de leziune.

Gravitatea leziunilor renale acute a avut, de asemenea, un impact asupra riscului, cazurile mai grave sau cele care au necesitat spitalizare având un risc mai mare de demență. Studiul a constatat, de asemenea, un risc crescut în anumite tipuri de demență, cum ar fi demența cu corp Lewy, demența legată de boala Parkinson, demența vasculară și boala Alzheimer.

Studiul sugerează că persoanele cu leziuni renale acute, în special cele cu incidente grave, pot necesita o atenție sporită în monitorizarea sănătății lor cognitive. Studiul sugerează că monitorizarea demenței și potențialele strategii preventive și terapeutice pot fi indicate pentru această populație.

Practicile clinice pot suferi schimbări în urma rezultatelor studiului

Un studiu care leagă leziunile renale acute de un risc crescut de demență a fost publicat în Medical News Today. Cercetarea sugerează că afectarea vaselor de sânge din creier, în special demența vasculară, poate explica riscul crescut de demență.

Studiul sugerează, de asemenea, o legătură între afectarea vaselor de sânge și inflamația din creier cu alte afecțiuni care provoacă demență, dar mecanismele sunt încă neclare. Constatările ar putea sensibiliza furnizorii cu privire la necesitatea de a consulta un neurolog după o leziune renală acută severă pentru evaluare sau pentru a stabili o bază de referință pentru ca viitoarele simptome să fie detectate din timp.

Boala cronică de rinichi poate avea, de asemenea, un impact asupra riscului de demență, boala sau insuficiența renală contribuind la declinul cognitiv și posibila demență, în special la persoanele mai bolnave și la cele peste 65 de ani.

Pentru a reduce factorii de risc vascular, pacienții cu leziuni renale acute ar trebui să adopte un stil de viață sănătos pentru inimă, inclusiv exerciții aerobice, o dietă adecvată și renunțarea la fumat. Constatările ar putea conduce la schimbări semnificative în practica clinică, îmbunătățind monitorizarea, abordările de îngrijire integrativă și strategiile preventive.

Evaluările cognitive regulate ar putea deveni o parte standard a îngrijirii ulterioare, permițând detectarea precoce a demenței potențiale. O abordare multidisciplinară a îngrijirii este, de asemenea, esențială, implicând colaborarea dintre nefrologi, neurologi și geriatri pentru a optimiza rezultatele pacienților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel