Schimbările extreme de temperatură...
Durerea de genunchi este o problemă comună care afectează oameni de toate vârstele, adesea cauzată de leziuni sau de afecțiuni medicale precum artrita, guta și infecțiile. Măsurile de autoîngrijire, cum ar fi fizioterapia și protezele pentru genunchi, pot ameliora durerile minore, dar în cazurile severe, poate fi necesară o reparație chirurgicală.
O ruptură de menisc este o leziune frecventă a genunchiului cauzată de răsucirea sau rotația puternică, în special atunci când se pune toată greutatea pe genunchi. Cele două bucăți de cartilaj în forma literei "C" dintre tibie și osul coapsei acționează ca o pernă de amortizare a șocului. Pot apărea dureri, umflături, rigiditate și un blocaj în mișcarea genunchiului, ceea ce face dificilă extensia completă a genunchiului, conform Mayo Clinic.
"Durerea de genunchi este un simptom extrem de frecvent în populație. Peste 10% din pacienții trecuți de 60 de ani dezvoltă artroză conform unor statistici mai vechi. În prezent din păcate afecțiunea aceasta invalidantă, gonartroza, afectează persoanele dintre cele mai tinere. Vorbim de persoane de vârstă mijlocie, 45 de ani plus. Conform unor studii mai recente pe care le-am evaluat, întâlnim poate în proporție de peste 40% dintre femeile peste 40 de ani afecțiuni de uzură a cartilajului, gonartroza, dar evident în niște stadii incipiente", a declarat dr. Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR.
"Motivul exact îl cunoaștem, în anumite situații se face legătura cu o tulburare metabolică după menopauză, apar niște modificări care influențează metabolismul multor țesuturi inclusiv al cartilajului și în anumite situații acest cartilaj se deteriorează mai repede", a adăugat Dr. Dragomir.
Foto: Freepik @medipic
Factorii de risc includ activități agresive de răsucire și pivotare, în special la sportivi, sporturi de contact și activități de pivotare. Uzura genunchilor pe măsură ce îmbătrâniți, precum și obezitatea, cresc, de asemenea, riscul unei rupturi de menisc.
"Principalele cauze ale gonartrozei este incidența tot mai crescută a obezității la persoanele tinere. Astfel o sarcină în plus aplicată cartilajului de la vârstă tânără duce la uzura acestuia mecanică mai devreme decât ar trebui de obicei", explică medicul chirurg Dragomir.
La adulții mai în vârstă, modificările degenerative ale genunchiului pot contribui la o ruptură de menisc fără traume semnificative.
"E foarte bine să facem sport, dar ne expunem unor riscuri, riscurile de a ne afecta anumite structuri care ne afectează cartilajul articular și acestea pot conduce la dezvoltarea artrozei mai repede în cursul vieții", a continuat Dr. Dragomir
"Genunchiul e format din principiu de două oase, femurul sus și tibia jos. Ele sunt legate de ligamente care țin articulația, niște benzi fibroase elastice care țin articulația stabilă. Avem în principiu patru ligamente, sunt două ligamente colaterale în partea laterală și medială a genunchiului și în centrul genunchiului pivotul central format din alte două ligamente ligamentele încrucișate. Aceste ligamente asigură stabilitatea articulației", a declarat Dr. Dragomir.
O ruptură de menisc poate apărea în urma oricărei activități care forțează răsucirea sau rotirea cu forță a genunchiului, inclusiv pivotarea agresivă, opriri și întoarceri bruște, îngenuncherea, ghemuirea adâncă sau ridicarea de obiecte grele.
"Este o leziune care doare când se produce. Pacientul simte momentul producerii traumatismului sportiv sau alunecare nefericită, o durere ascuțită ca o împunsătură în interiorul genunchiului și asta ulterior se atenuează. După cinci șapte zile un tratament antiinflamator, simptomele diminuează", declară Dr. Dragomir.
"Comparația nu e foarte medicală cu pietricica din pantofi dar dacă am avea o piatră în pantof, ne doare momentul în care călcam. Dacă o neglijăm prea mult timp va eroda șoseta și dacă o lăsăm și mai mult ne va face o rană în călcâi. Dacă o scoatem la timp nu se întâmplă nimic, deci dacă remediem problema la timp, imediat după evenimentul acut, atunci nu vor fi repercursiuni asupra țesuturilor sănătoase care nu au nici o problemă", explică medicul chirurg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...