Trei factori de risc majori duc la...
Leucemie acută mieloidă, terapie inovativă țintită cu rezultate incredibile: Cercetătorii de la Spitalul și Universitatea din Ottawa au dezvoltat o strategie țintită promițătoare pentru a trata leucemia mieloidă acută rezistentă la chimioterapie (AML) și un test de diagnostic pentru a determina care dintre pacienții cu AML ar avea cele mai multe beneficii de pe urma acestui tratament.
Aplicat pe cobai, tratamentul experimental a eliminat toate semnele de boală (remisiune completă) la 100% dintre animale, în timp ce șoarecii care au primit tratamentul standard au murit.
Rezultatele sunt publicate în revista de specialitate Cancer Discovery.
Speranță pentru cei cu o boală care te ucide foarte repede
„Am fost siderați când am văzut rezultatele", a arătat autorul principal al studiului Dr. William Stanford, cercetător principal la Spitalul Ottawa și profesor la Universitatea din Ottawa. „În cazul în care aceste constatări sunt susținute și în studiile clinice, am putea avea un nou tratament pentru persoanele care, aproape sigur, ar muri din cauza acestei boli astăzi".
AML este cel mai frecvent tip de leucemie la adulți, ucigând mai mult de 10.000 de persoane în fiecare an în Canada și în SUA. Începe în celule stem de sânge care se găsesc în măduva osoasă. Chimioterapia a fost tratamentul de primă linie pentru mai mult de 40 de ani. Cu toate acestea, aproximativ o treime din oameni nu răspund inițial la chimioterapie, și încă 40 până la 50 la suta au recidive (cancerul lor revine), după un răspuns inițial. Majoritatea acestor oameni mor în cele din urmă din cauza bolii.
Cercetarea doctorului Stanford se concentrează pe o proteină numita MTF2, care plasează tag-uri chimic în apropierea anumitor gene pentru a ajuta la controlul expresiei lor (numită epigenetică). Dr. Stanford a descoperit anterior că MTF2 joacă un rol în dezvoltarea sângelui. El a colaborat apoi cu dr. Mitchell Sabloff, un hematolog la Spitalul Ottawa, pentru a vedea dacă joacă un rol și în cancerul de sânge.
Șansele de a supraviețui cresc foarte mult
Folosind mostre de AML de la pacienții tratați la Spitalul Ottawa, echipa a constatat că persoanele cu activitate normală MTF2 au avut de trei ori mai multe șanse de a fi în viață la cinci ani după tratamentul inițial chimioterapic decât persoanele cu activitate scăzută a MTF2.
„Inițial, am crezut că MTF2 ar putea fi un biomarker important pentru a identifica pacienții care ar putea beneficia de terapii experimentale", a spus dr. Stanford. „Dar am început să ne gândim că, dacă am putea înțelege ce face MTF2, poate că am putea folosi aceste informații pentru a dezvolta un tratament nou".
Dr. Stanford și colegii săi au descoperit apoi că MTF2 ajută la plasarea unei etichete chimice în apropierea unei gene numite MDM2, care este cunoscută pentru că determină celulele cancerigene să reziste chimioterapiei. În celulele de leucemie mieloidă acută rezistentă la chimioterapie cu MTF2 normal, această etichetă scade nivelul MDM2 și asigură că celulele mor când sunt afectate de chimioterapie. Pe de altă parte, celulele AML cu MTF2 scăzut nu pot pune etichete pe MDM2 pentru a-și micșora expresia. Aceste celule continuă să trăiască și să se dividă chiar și atunci când sunt expuse la niveluri ridicate de chimioterapie.
Cancerul dispare - remisie totală
Pentru că noi medicamente care blochează sau inhibă MDM2 sunt deja în teste, în studii clinice pentru alte tipuri de cancer, echipa le-a testat și pe modele de AML la șoareci, utilizând celule provenite de la pacienți al căror cancer a fost rezistent la chimioterapie. Șoarecii tratați cu inhibitori MDM2 plus chimioterapie au supraviețuit până la patru luni după ce experimentul s-a încheiat și nu au mai avut nicio urmă de cancer, în timp ce cobaii tratați numai cu chimioterapie au murit.
„Datele preclinice obținute pe animale sunt foarte încurajatoare", a spus dr. Caryn Ito, cercetător principal la Spitalul Ottawa, care a dezvoltat modele pe cobai și care este co-autor al studiului. „Echipa noastră dedicată de cercetători de bază și clinici a lucrat extrem de greu la acest proiect. Am fost absolut surprinși de constatările pe care sperăm să le traducem în curând și în practica clinică".
Cercetătorii încearcă acum să obțină inhibitori de MDM2 de la companiile farmaceutice pentru a efectua studii la persoanele cu AML la Spitalul Ottawa. Ei caută, de asemenea, în bibliotecile de specialitate medicamente aprobate pentru a vedea dacă oricare dintre acestea pot bloca MDM2. Mai mult, echipa lucrează și cu o companie de biotehnologie pentru a dezvolta un test pentru a identifica pacienții cu leucemie mieloidă acută rezistentă la chimioterapie, care ar răspunde la aceste tipuri de medicamente. Ei au depus, de asemenea, un brevet pentru descoperirea lor, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Ottawa.
„Încă mai avem multe cercetări de făcut, dar acest lucru ar putea face diferența pentru pacienții din întreaga lume", a spus dr. Sabloff, care este și profesor asociat la Universitatea din Ottawa, director al Programului de leucemie de la Spitalul Ottawa și co-directorul biobank-ului de hematologie de la unitatea medicală. „Vreau să mulțumesc multor pacienți de la Spitalul Ottawa care au și continuă să doneze generos sânge și măduvă osoasă pentru această cercetare".
Studiu, integral, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...