Leptospiroza, cum se transmite boala și cum te poți proteja. Sfatul unui medic

Leptospiroza se poate face în urma contactului cu dejecțiile de șobolani
După cel de-al doilea deces cauzat de leptospiroză, medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat o serie de informații în legătură cu modalitățile de transmitere a bolii, dar și câteva recomandări pentru evitarea expunerii la risc.

Leptospiroza a făcuit deja două victime în România. Două persoane și-au pierdut viața din cauza aceste boli în doar o lună. Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de socializare câteva lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre cumplita boală.

El a relatat cum s-au îmbolnăvit cei doi pacienți care au murit, dar și o serie de lucruri bine de știut despre leptospiroză.

„Primul caz letal de leptospiroză din acest an s-a înregistrat azi la Iași. Un pacient de 58 de ani a ajuns spital în stare critică după ce a coborât într-un subsol contaminat cu dejecţii de şobolan. Nu a mai putut fi salvat. Sunt deja două cazuri grave de leptospiroză tratate la Iași în doar o lună. Alţii au făcut boala după ce au băut bere la cutie”, începe postarea medicului Tudor Ciuhodaru.

Potrivit lui, oricine poate face această boală. „Atenție la moartea din canalizare! 10 lucruri de știut despre leptospiroză.

Ce este, cum se transmite leptospiroza

1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală, dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.
2. Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 la 100.000 de locuitori. 
3. Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale- datorate înotului sau mersului deculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.
4. Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.
5. Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările, peştii şi pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.
6. Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă, dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.
7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă, dar rară.
8. Debutul este brusc – pseudogripal- cu frison, febră, cefalee, mialgii- după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile. 
9. Evoluează în două faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter).

În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală.

Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evulează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută.
10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializa”, scrie medicul.

În continuarea textului, el a mai adăugat 10 recomandări:

Recomandările medicului

„Atenţie:
1. Oricine poate face boala.
2. Nu vă expuneţi inutil la risc. Evitaţi înotul şi sporturile nautice sau mersul desculţ în zone cu ape poluate de dejecţiile animalelor.
3. Purtaţi echipamente de protecţie, cizme de cauciuc şi mănuşi, atunci când mergeţi în zone de risc.
4. Leziunile cutanate trebuie tratate şi pansate cu materiale impermeabile.
5. Spălaţi corect mâinile după contactul cu animale. 
6. Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.
7. Apa de băut suspectă a fi contaminată se va consuma doar fiartă
8. Dezinfecţia ustensilelor se poate face cu soluţie de 2% hidroxid de sodiu.
9. NU amânaţi consultul medical atunci când observaţi apariţia unor simptome după ce aţi venit în contact cu apa, solul sau alimentele cu potenţial crescut de contaminare. 
10. Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel