Legea ”dreptului la uitare”, promulgată: Supraviețuitorii de cancer, acces nediscriminatoriu la asigurări și credite bancare

Legea dreptului la uitare - FOTO: Agerpres
Legea ”dreptului la uitare” a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. 

Legea ”dreptului la uitare” care prevede accesul nediscriminatoriu al supraviețuitorilor de cancer la asigurări și credite bancare a fost promulgată de președintele României Klaus Iohannis. Legea a fost inițiată de parlamentarul Nicoleta Pauliuc.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi Decretul privind promulgarea Legii dreptului de a fi uitat – o lege pe care am inițiat-o și care asigură accesul nediscriminatoriu al supraviețuitorilor de cancer la asigurări și credite bancare. Mă bucur că am reușit să rezolv încă o problemă pe care supraviețuitorii de cancer mi-au semnalat-o și cred că, după ce au luptat şi au învins o boală dură, aceștia trebuie să aibă toate condițiile pentru o viață de calitate, împlinită și lipsită de inechități.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit în promovarea acestei inițiative pe tot parcursul legislativ! Despre Legea dreptului de a fi uitat: Legea se înscrie în coordonatele Planului național de combatere a cancerului, subsecvent planului european în domeniu.

După Franța, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos, iată că și România a legiferat dreptul de a fi uitat al supraviețuitorului de cancer. Concret, legea prevede că, în situația încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Totodată, distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie acest drept în mod clar, concis, ușor de înțeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informațiile și documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare.

În plus, inițiativa prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse față de termenul de 7 ani pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice”, a scris Nicoleta Pauliuc, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Ciocolata, între mit și adevăr. Provoacă dependență și stimulează inteligența

Ce prevede Legea

Proiectul de completare a legii drepturilor pacientului prevede introducerea în lege a unui nou capitol, intitulat ”dreptul de a fi uitat” al supravieţuitorului de cancer.

"Prin derogare de la prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, în situaţia încheierii contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supravieţuitorului de cancer informaţii şi documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menţinerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecţiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic.

În cazul supravieţuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic", prevede proiectul, iniţiat de senatorul PNL Nicoleta Pauliuc.

Potrivit proiectului, ”distribuitorii de asigurări au obligaţia de a înscrie acest drept în mod clar, concis, uşor de înţeles şi vizibil în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime în documentele prin care solicită informaţiile şi documentele în vederea evaluării riscului, sub sancţiunea nulităţii relative a contractului de asigurare”.

”În vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligaţia de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informaţiile şi documentele respective.

La propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătăţii stabileşte termene reduse (...) pe categorii de vârstă şi tipuri de afecţiuni oncologice ale supravieţuitorilor de cancer, pe baza datelor ştiinţifice privind progresele terapeutice”, mai prevede actul normativ.

Citește mai departe AICI

Legea "dreptul la uitare". Pacienții vindecați de cancer cer dreptul la CREDIT și asigurări: Ce a fost a fost, sunt pe picioare, lucrez. Nu te interesează ce trecut am

Bolnavii de cancer cer dreptul la uitare, în condițiile în care sunt discriminați. Oamenii nu pot face împrumuturi la bancă pentru că, de cele mai multe ori, acestea sunt condiţionate de existenţa unei asigurări de viaţă, iar mulţi asigurători refuză să semneze astfel de poliţe pe motiv că boala e un risc.

Astfel, un proiect de lege îşi propune să apere drepturile pacienților și să dea şi oamenilor vindecaţi de cancer aceleaşi şanse pe care le are un om sănătos.

Noul proiect de lege prevede că la încheierea unor contracte noi, supravieţuitorul de cancer va avea dreptul să nu dea informaţii dacă banca sau asigurătorul îi cer informaţii pentru a evalua riscul. Asta dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel