Lege promulgată: Asiguratul care îngrijește un pacient bolnav de cancer are dreptul la 45 de zile de concediu și indemnizație!

Ordin
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, Legea nr.24/2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Legea intră în vigoare la două luni de la data publicării sale în Monitorul Oficial, mai puțin un articol, care va intra în vigoare la un an după. 

Noua lege nr.24/2022 prevede că asiguratul care îngrijește un pacient bolnav de cancer adult, nu doar pentru copii, cum este potrivit legislației actuale. Însoțitorul pacientului oncologic adult va avea dreptul, în câteva luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, la un total de 45 de zile de concediu și la o indemnizație.

Concediu de 45 de zile și indemnizație

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului și a indemnizației este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient”, arată forma promulgată a legii (link direct document).

Pacientul este cel care alege cine este persoana care îl îngrijește și primește aceste drepturi. 

„Pacientul cu afecțiuni oncologice îşi poate exprima acordul prevăzut la alin. (1) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, arată documentul citat. 

Totodată, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10, mai prevede legea.

„Indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Costurile serviciilor furnizate de psiholog (…) se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate în condițiile prevăzute de Contractul-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și de normele metodologice de aplicare a acestuia”, stipulează actul normativ.

Conform noii legi, persoana care îngrijește un pacient oncologic are dreptul, în fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea acestuia, la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. 

De aceleași drepturi beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice. În situația pacientului cu afecțiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Legea stipulează și că Ministerul Sănătății are obligația de a modifica protocolul oncologic pentru a include costurile necesare aferente în Programul național de oncologie. Totodată, o persoană poate avea grijă de un pacient oncologic, și este remunerată pentru asta, inclusiv atunci când acesta merge peste hotare pentru tratament și/sau intervenții chirurgicale. 

Poate însoți pacientul și peste hotare

„În situația în care pacientul este însoțit la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European şi Confederației Elvețiene sau pe teritoriul altui stat care nu este membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European şi Confederației Elvețiene, concediul şi indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de către casa de asigurări de sănătate la care angajatorul persoanei asigurate depune declarația prevăzută la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau de către cea cu care persoana asigurată are încheiat contractul de asigurare pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate, după caz, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condițiile şi până la durata maximă prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în țară a pacientului cu afecțiuni oncologice”, se arată în textul legii. 

Mai mult, concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, sunt acordate și în străinătate. 

„Indemnizațiile (…) se pot transfera în țările în care asigurații își stabilesc domiciliul sau reședința, în condițiile reglementate prin acorduri și convenții internaționale la care România este parte”, se arată în actul normativ.

Legea va intra în vigoare la două luni de la data publicării, cu excepția dispozițiilor referitoare la ședințele de consiliere psihologică și drepturile pacienților de a avea interpreți ai limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz, care intră în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial.

„În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate modifică Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1311/2017, cu modificările și completările ulterioare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel