La ce vârstă este indicat să faci o mamografie. Medicii, îngrijorați de incidența cancerului de sân

la ce varsta este indicat sa faci o mamografie - FOTO: Freepik@orion_production
La ce vârstă este indicat să faci o mamografie. Care sunt noile recomandări și de ce există îngrijorare în rândul medicilor.

La ce vârstă este indicat să faci o mamografie. Experții medicali vin cu recomandări noi. Mamografiile sunt esențiale pentru depistarea cancerului de sân. U.S. Preventive Services Task Force a emis o nouă recomandare care îndeamnă femeile să se supună unui screening pentru cancerul de sân începând cu vârsta de 40 de ani.

Experții sunt de acord că depistarea la vârsta de 40 de ani este benefică. De asemenea, se sugerează ca femeile în jurul vârstei de 30 de ani să înceapă să discute cu medicii lor despre riscurile de cancer de sân și să se informeze.

Depistarea timpurie este esențială atunci când vine vorba de cancerul de sân. Aceasta include programarea unor examinări regulate ale sânilor și a unor mamografii și efectuarea de autoexaminări ale sânilor în fiecare lună.

Vezi și: Reacția gravă pe care o poți face din cauza medicamentelor. Ce se întâmplă când iei mai multe pastile

Scade vârsta la care sunt indicate mamografiile

Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA (USPSTF) a publicat un proiect de recomandare care sugerează ca femeile să se supună unui screening pentru cancerul de sân începând cu vârsta de 40 de ani.

Anterior, USPSTF recomandase ca femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani să discute cu medicul lor dacă ar trebui sau nu să înceapă să se supună unor examinări regulate, în funcție de factorii lor de risc. La vârsta de 50 de ani, tuturor femeilor li s-a recomandat să înceapă controalele regulate.

De asemenea, au declarat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a aborda cât mai bine disparitățile în materie de sănătate în rândul femeilor de culoare, hispanice, latine, asiatice, din insulele Pacificului, native americane și native din Alaska, în ceea ce privește depistarea și tratamentul.

În plus, USPSTF a solicitat realizarea de studii pentru a afla cum screening-ul cu ultrasunete mamare sau RMN ar putea ajuta femeile cu sânii denși să detecteze cancerul mai devreme.

Vezi și: Suprasolicitarea, efect asupra somnului. Cum poate oboseala să te facă să adormi greu

De ce este benefică depistarea cancerului de sân la o vârstă mai tânără

Momentul în care femeile ar trebui să înceapă să efectueze regulat mamografii a fost dezbătut de experți de ani de zile. Riscul de cancer de sân începe să crească după vârsta de 40 de ani. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor a recomandat deja mamografii regulate pentru femei la vârsta de 40 de ani.

Societatea Americană de Cancer recomandă ca femeile să aibă opțiunea de a începe controalele anuale între 40 și 44 de ani și de a face mamografii anuale începând cu vârsta de 45 de ani.

Dar pot exista probleme dacă oamenii se supun screening-ului prea devreme,. Îngrijorarea legată de screeningul femeilor mai tinere este că există potențiale efecte adverse, cum ar fi necesitatea unei biopsii și provocarea îngrijorării pacientelor, a explicat Dr. Pamela Berens, medic ginecolog la McGovern Medical School din cadrul UTHealth din Houston.

Vezi și: Ce să faci cu pepenele pe care nu-l mai mănânci. Îl poți transforma într-o gustare sănătoasă și delicioasă

Screeningul regulat, recomandat

Riscul legat de expunerea la radiații în cazul unui screening regulat este minim și nu ar trebui să descurajeze screeningul, spun experții.

Femeile ar trebui să fie sfătuite cu privire la beneficiile unui screening precoce și la posibilitatea de a avea nevoie de un control imagistic suplimentar și/sau de o biopsie pentru a evalua rezultatele mamografiei.

”Această revenire de la recomandarea anterioară a grupului de lucru pentru femei de a începe mamografiile la vârsta de 50 de ani poate părea la suprafață confuză, dar se rezumă la salvarea mai multor vieți”, a declarat Dr. Irene M. Kang, director medical de oncologie medicală pentru sănătatea femeilor la City of Hope Orange County și oncolog medical specializat în cancerul de sân la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center din Irvine, California.

Screeningul mai timpuriu se aliniază cu liniile directoare ale National Comprehensive Cancer Network, conform cărora femeile ar trebui să efectueze pentru prima dată o evaluare a riscului de cancer de sân la vârsta de 25 de ani, cu mamografii anuale începând de la vârsta de 40 de ani, dacă sunt considerate ca având un risc mediu de a dezvolta cancer de sân, a spus Kang, potrivit Healthline.

”Întotdeauna am recomandat începerea la vârsta de 40 de ani și pentru pacientele mele. Simt că putem identifica mai multe tipuri de cancer în stadii incipiente atunci când screeningul începe la o vârstă mai tânără. Identificarea cancerului de sân într-un stadiu mai timpuriu îmbunătățește într-adevăr rezultatele pentru femei”, a declarat dr. Jill Purdie, obstetrician și ginecolog certificat și director medical cu sediul la Northside Women's Specialists din Georgia.

Vezi și: Angajații pompelor funebre, cei mai nefericiți oameni. Cum le afectează morții și suferința creierul

Dr. Katharine Lampen-Sachar, șefa secției de imagistică mamară de la Miami Cancer Institute, parte a Baptist Health South Florida, a declarat, de asemenea, că începerea la vârsta de 40 de ani este inteligentă, dar sugerează că unele femei cu risc ar putea începe să discute cu medicii lor la vârsta de 30 de ani despre dacă ar trebui sau nu să înceapă screening-ul regulat.

”Există populații de femei care beneficiază de începerea chiar mai devreme de 40 de ani, iar acestea ar fi femeile care prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. Ceea ce este cu adevărat important este ca femeile în jurul vârstei de 30 de ani să înceapă să aibă discuții cu medicii lor pentru a afla dacă prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer de sân. Dacă au un risc ridicat, probabil că ar beneficia dacă ar începe mai devreme”, a spus Lampen-Sachar.

Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA a publicat recent un proiect de recomandare care solicită femeilor să înceapă procesul de screening la vârsta de 40 de ani.

Este nevoie de mai multe cercetări pentru a aborda disparitățile în materie de sănătate în ceea ce privește depistarea și tratamentul în rândul diferitelor grupuri etnice.

Experții sunt de acord că depistarea la vârsta de 40 de ani este benefică. De asemenea, se sugerează ca femeile în jurul vârstei de 30 de ani să înceapă să discute cu medicii lor despre riscurile de cancer de sân și să se informeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel