La ce temperatură trebuie spălate lenjeriile de pat. De să nu folosești balsam de rufe. Cum să scapi de acarieni și bacterii

lenjeria de pat - FOTO: Freepik@pe_jo
Acarienii pot fi o problemă gravă pentru sănătate. Aceste creaturi mici pot cauza reacții alergice, cum ar fi tusea, strănutul, și congestia nazală, și pot agrava astmul deja existent. Tocmai de aceea, specialiștii ne explică la ce temperatură trebuie spălate lenjeriile de pat pentru a scăpa de acarieni.

Acarienii sunt potențiali vinovați pentru o serie de probleme de sănătate. Aceste creaturi microscopice pot provoca reacții alergice și pot agrava afecțiuni precum astmul și rinita alergică. Cu toate că nu-i puteți vedea cu ochiul liber, impactul lor poate fi resimțit în mod clar. Îngrijirea adecvată a lenjeriilor de pat poate fi un pas crucial în controlul prezenței acestor acarieni și în menținerea unui mediu mai sănătos pentru somn.

La ce temperatură se spală lenjeria de pat

Un expert a împărtășit temperatura ideală la care spălată lenjeria de pat pentru a ajuta la uciderea acarienilor. Acarienii se pot reproduce foarte rapid, deci este important să îi țineți la distanță. 

Sarah Link, șefa departamentului de marketing la La Redoute, a explicat cât de des și la ce temperatură trebuie spălată lenjeria de pat.

"Lenjeriile de pat pot acumula o multitudine de germeni, celule moarte de piele și acarieni, așa că este important să le curățați regulat și profund. Când spălați lenjeria de pat, prima regulă de bază este să evitați supraîncărcarea mașinii de spălat.

Se doresc temperaturi ridicate pentru a ucide germeni, dar fiți atenți, deoarece căldura în exces poate deteriora lenjeriile de pat în timp", a spus Sarah Link.

Oamenii ar trebui să "consulte întotdeauna” eticheta de îngrijire pentru a vedea care este temperatura recomandată de spălare, iar aceasta este de obicei în jur de 30°C sau 40°C.

Cu toate acestea, unii ar putea opta pentru o spălare la 60°C când spală lenjerii de bumbac, deoarece acest lucru poate ajuta la ținerea la distanță a bacteriilor și a acarienilor, iar conform experților de la Pizua Linens, aceasta este temperatura "ideală".

Vezi și: Primele semne al infarctului. Apar cu câteva luni înainte de eveniment

De ce să eviți balsamul de rufe

Expertul a mai spus că trebuie evitate balsamurile de rufe când spălăm lenjeria de pat, deoarece acestea pot face fibrele să devină fragile.

"Un ciclu normal este de preferat atunci când spălați lenjeria, deoarece un ciclu lung de spălare poate cauza încurcări și cute excesive. La uscare, evitați uscătorul și optați pentru uscarea la aer când este posibil, pentru a ajuta lenjeria să dureze puțin mai mult și să mențină mirosul proaspăt spălat", a mai spus Sarah.

Vezi și: Deficiența de Vitamina B12, cum se manifestă. Cât de periculoasă este

Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat

Lenjerie de pat - FOTO: Freepik@2k13team

Este recomandat să schimbați lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână pentru a menține un mediu igienic și sănătos. Cu toate acestea, dacă aveți animale de companie care dorm în pat sau suferiți de alergii, ar putea fi necesar să schimbați lenjeria chiar și mai des, de exemplu, de două ori pe săptămână. Schimbarea regulată a lenjeriei de pat poate contribui la reducerea riscului de acumulare a acarienilor, bacteriilor și altor alergeni, oferindu-vă un somn mai odihnitor și mai sănătos.

"Spălați și schimbați lenjeria de pat cel puțin o dată pe săptămână. Dacă aveți animale de companie care dorm în pat sau suferiți de alergii, în special în sezonul de febra fânului, v-aș recomanda să o faceți de două ori pe săptămână.

Este important să nu neglijați lenjeria interioară, așa că încercați să spălați patura și pernele cel puțin de două ori pe an, deoarece chiar și cu o husă de lenjerie, umplutura interioară poate absorbi celule moarte de piele, uleiuri corporale și mirosuri", a explicat Lucy Ackroyd, șefa departamentului de design de la Christy.

Vezi și: Alimentele care cresc nivelul colesterolului rău. Medic: Trebuie să vă faceți griji!

Acarienii, riscuri pentru sănătate

Acarienii reprezintă un risc pentru sănătate din cauza impactului lor asupra alergiilor și a altor afecțiuni respiratorii. Aceste creaturi mici trăiesc în praful din casă și se hrănesc cu particule de piele umană. Riscul principal asociat cu acarienii este reprezentat de reacțiile alergice pe care le pot provoca. Aceste reacții pot include simptome precum tusea, strănutul, congestia nazală, mâncărimea și iritația pielii.

De asemenea, acarienii pot agrava astmul și alte afecțiuni respiratorii deja existente, ceea ce poate duce la simptome mai severe și la o calitate redusă a vieții. Este important să luați măsuri pentru a reduce expunerea la acarieni, cum ar fi menținerea unui mediu curat și uscat în casă și spălarea regulată a lenjeriilor de pat și a altor textile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel