Kit de diagnosticare a bolii Alzheimer, aprobat spre vânzare. Boala afectează 60-70% dintre cei cu demență

kit de diagnosticare a bolii alzheimer. FOTO: Freepik
Un kit de diagnosticare a bolii Alzheimer pe baza unui simplu test de sânge a fost aprobat pentru vânzare. Rezultatul testului vine în puțin peste 15 minute.

Kitul de diagnosticare a bolii Alzheimer pe baza unui simplu test de sânge a fost aprobat pentru vânzare în Japonia, a anunțat joi producătorul său, informează AFP, potrivit Agerpres.

Pasul este considerat un progres rar în domeniul bolii neurodegenerative, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății din cele 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, 60-70% au boala Alzheimer.

Compania japoneză Sysmex Corporation a declarat într-un comunicat că intenționează să aducă pe piața japoneză acest instrument de diagnosticare minim invaziv ”cât mai curând posibil”.

Potrivit Sysmex, sistemul său permite măsurarea nivelului de acumulare în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer, în puțin peste un sfert de oră.

Deși alte metode sunt deja disponibile pentru a diagnostica această boală, ele sunt de obicei costisitoare sau invazive (imagistică cerebrală, puncţie lombară pentru a colecta lichid cefalorahidian), fiind esențial ca boala Alzheimer să fie detectată cât mai devreme posibil pentru a se încerca încetinirea progresiei bolii.

Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părți ale lumii sau așteaptă autorizația de introducere pe piață.

”Există o nevoie urgentă de instrumente de diagnosticare simple, ieftine, ne-invazive şi ușor accesibile” pentru a îmbunătăţi depistarea timpurie a bolii Alzheimer, a subliniat ONG-ul american Alzheimer's Association pe site-ul său.

Pe viitor, testele de sânge ”vor revoluționa cel mai probabil procesul de diagnosticare a bolii Alzheimer și a tuturor celorlalte demențe”, potrivit acestui ONG.

Boala Alzheimer rămâne incurabilă, însă în noiembrie, noi date clinice au confirmat potenţialul unui nou medicament, lecanemab, de a încetini semnificativ declinul cognitiv la pacienții monitorizați timp de 18 luni.

Medicamentul, dezvoltat de grupul farmaceutic american Biogen și de cel japonez Eisai (care este şi un partener al Sysmex), are, de asemenea, efecte secundare uneori severe, dar a fost salutat pe scară largă de comunitatea științifică internațională drept un progres foarte promițător.

Demenţa este o problemă majoră de sănătate publică în Japonia, țara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume (29,1% dintre locuitorii săi aveau 65 de ani şi peste în 2022, un nou record)

Boala Alzheimer, cauze, factori de risc și simptome

Din ceea ce se știe până în acest moment, cauzele bolii Alzheimer nu sunt ceva singular, existând o serie de factori de risc care cresc șansele de a dezvolta această boală.

”Printre aceștia se numără vârsta înaintată, istoricul familial, cei care au suferit de un traumatism cranian grav și obiceiurile nesănătoase care duc la obezitate, hipertensiune arterială și/sau diabet. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații”, susține dr. Shaili Gandhi, citat de EatThis.

Cercetătorii și-au îndreptat atenția către detectarea precoce a acestei tulburări neurodegenerative. Potrivit acestora, ”cheia” acestei strategii este identificarea factorilor de risc, modificabili, și pe care medicii îi pot viza cu medicamente sau alte intervenții.

Cercetătorii de la Paris Brain Institute din Franța au descoperit asocieri statistice între 10 condiții de sănătate și un diagnostic de boală Alzheimer până la 10 ani mai târziu.

Depresia majoră a fost cea mai timpurie afecțiune asociată cu un diagnostic ulterior de Alzheimer, apărând cu cel puțin 9 ani înainte.

Alte afecțiuni pe care studiul le-a asociat cu un diagnostic ulterior de Alzheimer au fost:

- anxietatea

- constipația

- pierderea anormală în greutate

- spondiloză cervicală, o formă de artrită

- reacție la stresul sever

- pierderea auzului

- tulburări de somn. 

De asemenea, au arătat că căderile și oboseala au legătură cu riscul de Alzheimer.

Simptomele comune ale bolii Alzheimer includ:

- uitarea

- probleme cu activitățile zilnice

- greșeli cu privire la timp și loc

- probleme de limbaj

- pierderea lucrurilor

- judecata slabă

- retragere din activitățile sociale

- schimbări de comportament și de caracter

- neliniște

- probleme cu vederea.

Trebuie să știi și:

Alzheimer, mai vizibil în pandemie. Ciurea: Duce la o suprastresare a sistemului nervos, la degradare

Uitarea, ceva normal. Suntem asaltați de informații, iar creierul își face singur ordine. Când avem nevoie de ajutor de specialitate

Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel