Jurma: Omicron produce un cutremur social mult mai mare decât valurile precedente

Simptome COVID-19
Octavian Jurma spune că ”valul internărilor este mult în urma infectărilor” , iar ”Omicron produce un cutremur social mult mai mare decât valurile precendente”.

Octavian Jurma spune că se greșește când se spune că ”Omicron este mai puțin sever decât Delta” deoarece ”Omicron produce mult mai multe forme medii de boala decât Delta”.

”De ieri până azi media mobilă la 7 zile a sărit cu 3,000 de cazuri, media! Valoarea zilnică a depășit scenariul pesimist curent. În 7 zile îl poate depăși cu ușurință și dacă se menține la acest nivel, va crește însă spre scenariul acela ultra-pesimist (linie albastru deschis punctat care iasă de pe grafic). Stupefiant!Ieri chiar sperăm să vedem o intersecție a curbei optimiste în următoarele zile.Unde sunt spitalizările? De unde până acum erau în față plutonului, acum gâfâie în urmă infectărilor (vezi curbă portocalie).Cu alte cuvinte ne infectăm mult mai repede dar boală evoluează la fel de încet. Prin urmare valul internărilor este mult în urmă infectărilor, dar totuși crește la fel de rapid că în Delta. În cazul copiilor crește mult mai repede decât în Delta.

Este că tunetul care ajunge în urmă fulgerului, că un tsunami care ajunge în urmă cutremurului. Omicron produce un cutremur social mult mai mare decât valurile precedente. Acest tsunami de îmbolnăviri nu va lovi doar spitalele, ci poate produce un lock-down impus de pandemie în primul rând în școli și spitale dar nu numai. De asemenea constatarea că Omicron este mai puțin sever decât Delta poate fi o iluzie statistică produsă de faptul că Omicron produce mult mai multe forme medii de boală decât Delta. Orice procent este o măsură relativă a două mărimi. Un numitor și un numărător. Delta a mărit atât numărătorul (mai multe cazuri grave) cât și numitorul (mai multe infectări)”, notează Jurma pe rețelele sociale.

Potrivit acestuia, numărul de cazuri simptomatice este mult mai mare în Omicron decât în valul Delta:

”Dacă însă Omicron crește foarte mult numitorul, atunci poate crește și numărul de cazuri grave și tot va părea mai blândă decât Delta. Noi însă plecăm de la scăderea procentului de internări premisa se datorează scăderii numărătorului și nu creșterii numitorului. E doar o speculație teoretică și varianta Omicron poate fi mult mai blândă decât Delta în final. Din păcate, la fel că în cazul Delta, atunci când vom află răspunsul va fi prea târziu să mai facem ceva să prevenim deznodământul acestei ecuații. Așa cum se vede din grafic, în România curba spitalizărilor a precedat până acum curba confirmărilor prin testare (curbă cazurilor oficiale) pentru că la noi majoritatea se testează doar când sunt simptomatici. În valul 5-Omicron, numărul de cazuri simptomatice este mult mai mare decât în Delta și diluează statistic procentul de spitalizări și cazuri grave.

Valul de spitalizări urmează însă îngrijorător de aproape scenariul optimist al infectărilor cu o întârziere de 1 săptămâna ceea ce înseamnă că spitalizările pot depăși 20,000 de internați pe zi la începutul lunii februarie și chiar depăși recordul valului Delta la fel că în cazul minorilor. Mai mulți bolnavi simptomatici = mai mulți bolnavi de covid-lung chiar dacă inițial sunt mai puțin procentual în spitale. Încă un motiv să considerăm Omicron un cal troian care poate produce pagube pe termen lung mult mai mari decât Delta și nu un vaccin natural. Cum putem să ne păzim de acest cal troian care ne va bate inevitabil la ușa în acest val lăsat nestingherit? 1. Evitând infectarea prin masca FFP2, distanțare și igiena 2. Evitând spitalizarea prin vaccinare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel