Inteligența artificială va reforma anatomia patologică

Inteligența artificială (AI) va schimba cu siguranță radiologia, dar adevăratul ei efect asupra medicinei nu va fi resimțit în imagistică, ci în laboratorul de patologie. Puterea patologiei digitale va fi "radicală", potrivit raportului, care subliniază criza de specialiști anatomo-patologi.

Diagnosticul în patologie poate include instrumentele utilizate în biochimie, imunologie și genetică și software-ul produs de companii, cum ar fi PathAI, care oferă o precizie îmbunătățită și precizie la o fracțiune din timpul necesar unui patolog instruit.

Deși adoptarea AI a fost lentă, datorită costurilor ridicate (scannerele în sine pot fi mai mult de 250.000 dolari), Anil Parwani, șeful patologiei digitale de la Universitatea Ohio State University Comprehensive Cancer Center din Columbus a declarat că platforma digitală a instituției sale va plăti pentru aceasta cinci ani de acum încolo. Centrul din Ohio este unul dintre locurile din S.U.A., unde patologii scot în mod obișnuit diapozitive digitale, aceasta făcând parte din fluxul lor de lucru.

Mai puțin de două procente dintre absolvenții medicali aleg patologia. AI poate ajuta să joace un rol esențial în această lipsă a specialiștilor și în eliberarea patologilor de volumul imens de muncă.

,,Promisiunea de a învăța mașina ceea ce un medic anatomo-patolog poate face singur este extraordinară", a declarat Ulysses Balis, director al diviziei de informatica la Departamentul de patologie al Universitatii din Michigan, potrivit Health Imaging.com.

Criza de medici anatomo-patologi este resimțită în întreaga lume. În România sunt 300 de specialiști, faţă de un necesar de minimum 600. Reformarea anatomiei patologice prin folosirea inteligenței artificiale i-ar putea determina pe viitorii medici să se îndrepte spre această specialitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel